Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-Magnus kjemper for seier

Kan fortsatt vinne verdens største sjakkturnering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Dagens parti endte med remis. 

- Ikke fornøyd med partiet i dag, men fornøyd med turneringen som helhet,sa en smilende Magnus etter partiet.

Dagbladet.no kommer med mer.

WIJK AAN ZEE (Dagbladet.no): Siste runde av superturneringen i nederlandske Wijk Aan Zee er nå i full gang. Etter gårsdagens fantomprestasjon, da Magnus slo superstjernen Vladimir Kramnik,er utgangpunktet enkelt:

Hvis Magnus vinner i dag, vinner han hele turneringen. Det vil være tidenes sjakksensasjon i Norge, og Magnus´ sterkeste prestasjon i karrieren.

Følg oppgjøret direkte her.

Følg oppgjøret med kommentarer her.

Før dagens runde har Magnus sju og et halvt poeng av 12 mulige. Det er et meget sterkt resultat i sjakk på dette nivået. Magnus har vunnet fem partier og bare tapt to, resten har endt med uavgjort, såkalt remis.

INTENST OPPGJØR: Magnus Carlsen spiller i dag mot Teimour Radjabov. Armeneren Levon Aronian følger spent med fra sidelinja. Inntil i dag delte de ledelsen. Spiller Magnus uavgjort kan det bli poengdeling med armeneren, taper Magnus vinner Aronian. Foto: EIVIND SKJERVUM
INTENST OPPGJØR: Magnus Carlsen spiller i dag mot Teimour Radjabov. Armeneren Levon Aronian følger spent med fra sidelinja. Inntil i dag delte de ledelsen. Spiller Magnus uavgjort kan det bli poengdeling med armeneren, taper Magnus vinner Aronian. Foto: EIVIND SKJERVUM Vis mer

Kan bli delt seier

Magnus delte tidligere i dag sammenlagtledelsen med den armenske stjernespilleren Levon Aronian. Så spilte Aronian uavgjort i sitt siste parti i dag, og det betyr at hvis Magnus vinner så vinner han hele turneringen.

Hvis Magnus spiller uavgjort i dag vil de ende på samme poengsum. I så fall deler spillerne førstepremien på nesten 100.000 kroner.

Turneringsvinneren blir avgjort ved beregning av det som på sjakkspråket kalles kvalitet. Jo flere poeng spilleren man tar poeng fra har, jo høyere blir kvaliteten. Det lønner seg derfor å slå de beste spillerne.

Spenningen til å ta og føle på

Skulle Magnus tape dagens parti, har han ikke noen sjanse til å vinne turneringen. Ender dagens parti uavgjort er han avhengig av at resultatene i andre partier går i hans favør.

Spenningen er nå til å ta og føle på i turneringslokalet og presserommet i Wijk Aan Zee. I spillerommet er det fullstendig stille, på tross av hundrevis av tilskuere. I presserommet derimot diskuterer russiske, indiske, nederlandske og engelske sjakkeksperter og stormestere ivrig hvem som i øyeblikket står best etter hvert eneste trekk.

Magnus´ motstander, Teimour Radjabov, blir langt fra noen walk-over for det norske sjakkgeniet. Aserbajdsjaneren ligger på plassen foran Magnus på verdensrankingen, men Magnus har lovet å satse friskt.

image: Sjakk-Magnus kjemper for seier

- Jeg er litt bedre

Magnus har fordelen av hvite brikker, og frykter heller ikke motstanderen nevneverdig.

- Jeg regner meg som en litt bedre spiller enn Radjabov, sa Magnus med et lurt smil til Dagbladet.no etter gårsdagens nedsabling av Kramnik.

Radjabov kommer fra den tidligere sovjetrepublikken Aserbajdsjan. Han var til fylte 20 år ranket som verdens sterkeste junior i FIDE-systemet.

Nå har Magnus overtatt tittelen, og vil sannsynligvis beholde den til han blir for gammel, hvis ikke hans ukrainske rival Sergei Karjakin (18) skulle få alvorlig fart på brikkene og passere Magnus. Magnus, Karjakin og Radjabov regnes alle som fremtidige utfordrere til verdensmestertittelen.

- Bør bli verdensmester

Den engelske stormesteren Nigel Short påsto i går overfor Dagbladet at det vil være en skuffelse for Magnus hvis han ikke en gang tar verdensmestertittelen. Å bli verdensmester bør være målet for en spiller av hans kaliber, mente Short.

Radjabov er landsmann av tidligere verdensmester og sjakklegende Garry Kasparov, som også trådte sine sjakklige barnesko i Bakus sjakklubber. Både Kasparov og Radjabov har jødiske fedre. På grunn av alle likehetene blir Radjabov sett på som den nye Kasparov.

Hater armenere

Både Radjabov og armenske Levon Aronian, som er noen år eldre med sine 27 år, vokste opp under den forferdelige krigen mellom Armenia og Aserbadsjan på begynnelsen av 90-tallet.

Denne striden nådde sitt høydepunkt med den armenske okkupasjonen av Nagorno Karabakh. I forbindelse med fjorårets europamesterskap i sjakk for lag kom Radjabov med noen uttalelser som tydelig viser at denne konflikten fremdeles preger landenes innbyggere og stadig vekker nasjonalistiske følelser. Radjabov ga et intervju til en russisk avis der han uttalte følgende:

- Fienden er og blir fienden, vi hater armenere.

Radjabov skrev senere til Chessbase for å moderere disse uttalelsene, og det er uklart hvilken betyding disse utsagnene har hatt å si for hans forhold til den armenske stormesteren Aronian.

Her er stillingen før dagens runde:

1. Magnus Carlsen, Norge (2733) 7,5 poeng

1. Levon Aronian, Armenia (2739) 7,5 poeng

3. Teimour Radjabov, Aserbajdsjan (2735) 7 poeng

3. Viswanathan Anand, India (2799) 7 poeng

5. Vassily Ivanchuk, Ukraina (2751) 6,5 poeng

6. Vladimir Kramnik, Russland (2799) 6 poeng

6. Peter Leko, Ungarn (2753) 6 poeng

6. Shakhryar Mamedyarov, Aserbajdsjan (2760) 6 poeng

6. Michael Adams, England (2726) 6 poeng

10. Judit Polgar, Ungarn (2707) 5,5 poeng

10. Veselin Topalov, Bulgaria (2780) 5,5 poeng

12. Pavel Eljanov, Ukraina (2692) 5 poeng

13. Loek van Wely, Nederland (2681) 4,5 poeng

14. Boris Gelfand, Israel (2737) 4 poeng

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media