«Sjakk, matt. Du hadde aldri en sjanse»

Seriemorderens siste hånlige hilsen til psykologen som prøvde å redde hans liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Psykologen som forgjeves rådet myndighetene mot å utføre den planlagte dødsstraffen mot den amerikanske seriemorderen Michael Ross, fikk brev fra morderen etter hans død.

I brevet skriver Ross følgende; «Sjakk, matt. Du hadde aldri en sjanse».

Ross ble 13. mai den første på 45 år som har blitt henrettet i  New England, som omfatter de amerikanske delstatene  Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island og Vermont.

Til tross for at horder med dødsstraffmotstandere, flere offentlige forsvarere, den rettssakskyndige psykologen Stuart Grassian, og hans egen familie tryglet om å la Ross slippe dødsstraffen, avslo seriemorderen selv alle ankemuligheter og uthalelsesforsøk. Han ville bli ferdig med straffen, bokstavlig talt.

Ross ble dømt til døden i 1987 for drapene på fire unge kvinner i Connecticut og New York. Disse, og flere andre kvinner som overlevde, ble også voldtatt.

Brevet han skrev til psykologen er datert 10. mai, tre dager før henrettelsen. Psykologen, som først har fått det denne uken, forteller til CNN at han først ble forferdet over den kryptiske meldingen.

- Men så begynte jeg å le. Han var alltid så oppsatt på å vinne, og han nøt veldig å vinne. Det var på en måte morsomt. Se bare hva resultatet ble, sier Stuart Grassian til CNN.

Også forsvareren til seriemorderen mener brevet må tolkes som humor.

HENRETTET: Seriemorderen Michael Ross ble henrettet 13. mai. Nå har flere fått brev fra ham. Foto: Scanpix
HENRETTET: Seriemorderen Michael Ross ble henrettet 13. mai. Nå har flere fått brev fra ham. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er et typisk eksempel på Michaels humor. Han hadde alltig god humor. Dette gjenspeiler nok også hans frustrasjon over det han må ha følt da han hørte på det han sikkert selv mente var psykologbabbelet til Grassian, sier T.R. Paulding.

Seriemorderen har også sendt brev til sin kjæreste, Susan Powers, som også hun først fikk etter henrettelsen.

- Der forteller han sannheten. Han forteller at den egentlige årsaken til at han ville dø, var at han ikke klarte tanken på å leve i fengsel mer, sier Grassian.

Offisielt uttalte Ross i månedene før henrettelsen at han ville dø for å spare ofrenes familie for mer lidelse.

DREPTE KVINNER: På 80-tallet stod Ross bak voldtekt og drap på fire unge kvinner. Flere andre overlevde voldtektene. Her føres han inn til høyesteretten i New England i 1987.
KJÆRESTE: I et brev til kjæresten Susan Powers skriver han at han ikke orket tanken på å vende tilbake til fengselet.