Sjakk matt

Ingen har sett noe til Bobby Fisher på ti år. Nå har han dukket opp i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha levd nærmest i skjul i to tiår, ble den tidligere verdensmester i sjakk Bobby Fisher anholdt av japanske immigrasjonsmyndigheter for angivelig å ha prøvd å forlate landet uten å ha et gyldig pass.

Representanter for den amerikanske ambassaden i Tokyo kunne bekrefte at Fisher var på vei til Fillpinnene da ha ble pågrepet på Narita-flyplassen i dag.

Japanske nyhetsbyråer kunne melde at Fisher kan bli utlevert til USA, hvor han er etterlyst for å ha nektet å etterkomme myndighetenes påbud om å droppe en oppvisningskamp i det tidligere Jugoslavia i 1992.

Gikk sine egne veier

USA forbød sine borgere å gjøre foretninger med Jugoslavia etter at de støttet Serbias voldshandlinger i Bosnia og Herzegovina.

Fisher brydde seg overhodet ikke om den formelle advarselen han fikk fra myndighetene mot å delta i denne turneringen. Han gjorde svært lite for å skjule sin forakt ovenfor dette påbudet og det toppet seg når han under en pressekonferanse demonstrativt sendte en stor spyttklyse på brevet som inneholdt advarselen.

Den eksentriske sjakkmesteren vant en premiepott på tilsammen 3,3 millioner dollar da han slo den russeren Boris Spassy i det nå legendariske mester-oppgjøret.

USA-hat

Men briljant sjakkspill er ikke det eneste Fisher blir husket for etter alle disse årene. Den humørsyke amerikaneren var minst like kjent for sin ekstremt arrogante og uhøflige framtreden og sterke, provosorende meninger som han gladelig utbasunerte til de som orket å høre på.

Til tross for at Fisher selv er halvt jødisk, var han viden kjent for sin forakt for sitt folkeslag. Og hatlisten hans stopper absolutt ikke der. Kommunister, reportere og kvinner er blant noen av gruppene Fisher flere ganger har uttalt at han ikke kan fordra.

«Død over USA»

skal for eksempel være hans faste hilsen etter terroraksjonene i New York 11.september ifølge en artikkel i The New York Times.

Fisher skal ha gitt flere radiointervju etter angrepene der han gir klart uttrykk for at USA skulle bare blitt utslettet. Jøder får heller ingen pen behandling da han omtaler hele folkeslaget som løgnaktig og stjelende.

Det finnes mange forklaringer på hvorfor Fisher valgte en slik ubehagelig og menneskefiendtlig væremåte. Noen mener at dette henger igjen fra hans glansdager da han brukte denne type psykologiske krigføring for å ødelegge konsentrasjonen og generelt bryte ned sine motspillere.

Utfra de få opplysningen man har, skal Fisher ha tilbragt de siste 20 årene i Tyskland, Fillpinnene og Sveits. Det er foreløpig uvisst hvor lenge han skal ha oppholdt seg i Japan.