Sjakk matte

Framtidas siviløkonomer sliter med grunnleggende regning. På BI i Bærum strøk halvparten av førsteårsstudentene i matematikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

300 studenter tok matteeksamen på siviløkonomstudiet ved handelshøyskolen BI i Sandvika i Bærum i høst.

48 prosent av dem strøk til matematikkeksamen til jul. Det er ny bunnrekord for skolen.

- Vi er veldig bekymret. Oppgavene har samme omfang og vi har de samme gode foreleserne, men studentene har ikke den samme grunnleggende forståelsen for matematikk som de hadde noen år tilbake, sier direktør på BI i Sandvika, Kari-Mette Mørdre.

Eksamensoppgavene som førte til at så mange strøk, skal ikke ha vært vanskeligere enn vanlig.

Også fagansvarlig for matematikk på BI, Tron Foss, mener det er studentenes kunnskaper som er problemet.

- Oppgavene på denne eksamenen var ikke spesielt vanskelige. Men vi har aldri fått så svake svar fra studentene som i år. Unge har stadig dårligere ferdigheter i matematikk, sier matteprofessoren.

Årets studenter har like gode karakterer fra videregående som foregående årskull, men de har altså ikke de samme kunnskapene.

Professorens påstand støttes av resultatstatistikken for resten av landet. Strykprosenten på matematikk og realfaglinjene er langt høyere enn gjennomsnittet også på offentlige høyskoler. I matematisk-naturvitenskapelige fag på Høgskolen i Sør-Trøndelag strøk 40 % av elevene som gikk realfagskurs våren 2003. I Oslo strøk 43 % av studentene på matematikk1, mens 30 % av dem som tok årsstudium i matematikk i Stavanger i fjor vår strøk.

- Det er en svikt i det matematiske grunnlaget de har med seg fra skolen. Mange studenter klarer ikke elementær algebra eller å drøfte helt enkle ulikheter, sier Foss.

BEKYMRET: Direktør ved BI i Sandvika, Kari-Mette Mørdre, er bekymret over hvor lite matematikkstudentene har med seg fra videregående.