ANKLAGER: Garry Kasparov går hardt ut mot Vladimir Putin, og gir ham skylda for drapet på sin gode venn Boris Nemtsov. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGER: Garry Kasparov går hardt ut mot Vladimir Putin, og gir ham skylda for drapet på sin gode venn Boris Nemtsov. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sjakklegenden sammen­likner Putin med en «kreftsvulst som må fjernes»

Gir ham skylda for Nemtsovs død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at den tidligere verdensmesteren i sjakk Garry Kasparov ikke er noen stor tilhenger av Russlands president Vladimir Putin.

51-åringen har gjentatte ganger tatt til orde mot mektige Putin, men etter at hans nære venn Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate i Moskva har Kasparov, som også er opposisjonspolitiker, blitt enda krassere i sin retorikk.

Talte til Kongressen I en tale til en av den amerikanske kongressens underkomitéer gjorde han det klinkende klart at han ikke har forandret mening.

- Du kan ikke forhandle med kreft. Som en kreftsvulst må Putin og hans elite skjæres ut. Han må isoleres og fjernes, for bare når Putin er borte kan Russland bli det fri, sterke og uavhengige landet Boris Nemtsov alltid drømte om, sa Kasparov som avslutning på sitt innlegg fra talerstolen.

Kasparov er en aktiv bruker av mikrobloggen Twitter, og har gjentatte ganger det siste året argumentert for at det Putin og Russland gjør i Ukraina bare er en start. Det samme sa han i gårsdagens tale.

- Putin forsvinner ikke av seg selv. Ukraina er bare det siste av mange mål, og må forsvares, støttes og bevæpnes nå. Det kan virke langt unna for dere, men det er frontlinjen for en krig USA og resten av den frie verden kjemper enten den vet det eller ei.

- Tror de kan gjøre hva de vil Sjakklegenden har imidlertid ikke alltid ment at USAs neste trekk bør komme i form av militær maktbruk - men at Putin skulle forstå at USA er villig til å være hard i klypa. 

Kasparov - som også er en av den norske sjakk-verdensmesteren Magnus Carslens våpendragere -  foreslo den gang at USA skulle gå i bresjen for «å kaste Russland ut av de internasjonale institusjonene som Putin misbruker», og at landet skulle gå målrettet etter finansene til Putins allierte.

- Avslør selskapene deres som de globale krimsyndikatene de er, skriver Kasparov, som legger til at dersom Russland fortsetter  å oppføre seg uavhengig av det internasjonale samfunnet, har USA alltids «Iran 1979»-muligheten - altså å påføre landet omfattende økonomiske sanksjoner, sa Kasparov da.

Han har nå kommet fram til at det ikke er nok, og gir presidenten direkte skyld for Nemtsovs død.

- Boris Nemtsov ble drept fordi han kunne bli drept. Putin og eliten hans tror at de kan gjøre akkurat hva de vil etter å ha sittet ved makten i 15 år, sier han nå.