Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjakkskandale i Nederland

Nektet å ta motstanderen i hånda. Se video!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens sterkeste sjakkturnering spilles for øyeblikket i Wijk Aan See i Nederland. 

I går ble det dramatisk i gruppe B. Bulgarske Ivan Cheparinov nektet å ta engelske Nigel Short i hånda, en hendelse som ble merket som «breaking news» på verdens største sjakknettsteder.

To ganger stakk Short fram hånda, men Cheparinov valgte begge ganger glatt å overse engelskemannen. Dermed var sirkuset i gang i Nederland. Short reiste seg fra bordet og klaget på det han mente var et regelbrudd og usportslig oppførsel.

Overdommeren kom bort til bordet, og forklarte for Cheparinov at en ny regel krevde at han tok Short i hånda. Motvillig gikk bulgareren med på å håndhilse, men nå var det Short sin tur til å sette seg på bakbeina.

Short mente at regelbruddet allerede hadde skjedd, og konsentrasjonen og oppladningen hans til partiet var fullstendig ødelagt.
 

- Det var soleklart en kalkulert fornærmelse, sa Short ifølge chessbase.com.

Overdommeren sa seg enig, og Short fikk poenget. Men dramatikken var ikke over. Cheparinovs kontroversielle manager, Silvio Danailov, anket avgjørelsen.

«Toiletgate»

Bakgrunnen for at Cheparinov nektet å ta Short i hånda skal være at Short har kommet med uttalelser som fornærmet Cheparinov. Det blir også spekulert i at konflikten har bakgrunn i Shorts kritikk mot Cheparinovs landsmann, Veslin Topalov.

Verdenstreer Topalov og Cheparinov er svært nære samarbeidspartnere. De deler Danailov som manager, og Cheparinov har fungert som Topalovs sekundant, blant annet i 2006. I dette året spilte Topalov om verdensmestertittelen mot Vladimir Kramnik.

Oppgjøret skulle gå over 12 kamper, og en million dollar lå i premiepotten. VM-kampen holdt på å bryte helt sammen i det sjakkverdenen referer til som «Toiletgate».

Topalov hevdet at Kramnik jukset fordi russeren gikk for ofte på do. Opp til 50 ganger under hver kamp skal Kramnik ha besøkt toalettet.

Selv om spillerne måtte gjennom metalldetektor før kampen, og Kramniks toalett ble grundig gjennomsøkt, mente Topalov at Kramnik jukset og benyttet datahjelp. Spillerne hadde hvert sitt toalett, men etter klagen ble det bestemt at de to skulle dele toalett.

Da nektet Kramnik å spille mer.

Til slutt løste det hele seg, etter at Kramnik hadde nektet å flytte under et helt parti, og dermed tapte partiet. Kramnik vant til slutt kampen etter ekstraomganger.

Short uttalte seg negativt om Topalov og den bulgarske delegasjonen etter juksbeskyldningene, og det hadde tydeligvis ikke Cheparinov glemt.

Ba om unnskyldning

Tilbake i Nederland i går ble Cheparinovs klage vurdert av klagekomiteen. Til alt overmål sitter Kramnik i turneringens klagekomiteen. Der ble det til slutt bestemte at kampen mellom Short og Cheparinov skulle spilles i dag.

Forutsetningen var at Cheparinov offentlig måtte be Short om unnskyldning, og det ble bestemt at de to måtte ta hverandre i hånda før kampen.

Dette var vilkår som til slutt ble akspertert av begge parter. Beklagelsen kom og partiet ble spilt. Det endte med at Short vant.

Se hele partiet her.

Men dramatikken er ikke over med dette. For å toppe det hele skal nettopp de to gamle fiendene Topalov og Kramnik møtes til kamp i morgen i Nederland.

Dette oppgjøret har nå fått en ekstra spiss. For tre dager siden offentliggjorde manager Danailov at det ikke ville bli noe håndtrykk mellom kamphanene i den matchen. Nå er spenningen stor om det likevel bli håndhilsing. Og ikke minst om det internasjonale sjakkforbundet vil kreve at de to tar hverandre i hånda.

Magnus i storform

Vår egen Magnus Carlsen leder forøvrig A-gruppa, den aller sterkeste gruppa, i superturneringen. Det unge sjakkgeniet har tatt 5,5 poeng av åtte mulige, og leder et halvt poeng foran verdensener Kramnik og Levon Aronian.

Den norske 17-åringen er ubeseiret, og har imponert voldsomt med tre solide seire og fem remis så langt. Før turneringen var målet til Magnus å klare 50 prosent score. Turneringen er den sterkeste i verden, og har samlet verdens tre beste spillere.

- Jeg er kjempefornøyd. Noe slikt hadde jeg ikke forventet. Tre seire er helt fantastisk, sa Magnus til Dagbladet lørdag.

Etter de sterke resultatene er Magnus nå uoffisielt rangert som verdens sjuende beste sjakkspiller. På den offisielle statistikken er han nummer 13, men er likevel bare rangert som nummer ti i turneringen.

Hvis Magnus vinner turneringen vil det være en sensasjon, og tidenes prestasjon i norsk sjakk.

Det er fortsatt fem runder igjen av superturneringen. Fredag og lørdag skal Magnus møte verdens to beste spillere, russiske Kramnik og indiske Viswanathan Anand.

Dagbladet.no kommer til å være på plass i Nederland i helga og rapportere fra storkampene.

OG IGJEN:</B> For andre gang nekter Cheparinov å ta Nigel Short i hånda. Skandalen er et faktum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media