Sjakkspiller fra østkanten

Navn: Dag Danielsen Alder: 45 år Yrke: Stortingsrepresentant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er oppvokst i Haakon Tveters vei på Oslos tjukkeste østkant tett inntil Østmarka, og altså noen solide steinkast fra Carl I. Hagens egen hjemmebane. De har aldri helt funnet noen felles tone, lederen for Oslo Frp og partieieren. Carl Ivar ville ha sin kronprinsesse Siv Jensen på annenplassen etter partiets ukronte konge, mens Oslopartiet ville ha sin egen leder på den plassen.

Den siste tida spratt nye Frp-partilag fram som paddehatter i Oslos østlige bydeler. De fleste av dem støttet Danielsens kandidatur. Men så kom meldingen: Danielsen trekker seg fra den omstridte annenplassen på lista.

Stridens kjerne er pasjonert sjakkspiller og cand.mag. fra Universitetet i Oslo og London School of Economics, med fagkretsen jus, historie, statsvitenskap og sosiologi. Som gjerne fører til jobb som journalist, politiker eller konsulent.

Dag Danielsen har vært politisk medarbeider i Morgenbladet, informasjonsrådgiver i konsulentfirmaet Consultas og politiker på heltid siden 1995. I studietida var han også formann i Den Konservative Studentforening. Han er ivrig EU-tilhenger, og sitter trygt plassert i Stortingets utenrikskomité.

Han er ikkerøyker og bror av advokat og injuriespesialist Per Danielsen. Sammen utgjorde de to brødrene en slagkraftig lobbyenhet da tobakksgiganten Philip Morris prøvde å overkjøre Stortinget på åttitallet. Begge var med i Røykringen, som aktivt bekjempet alle forsøk på å lovregulere menigmanns forhold til tobakken. Den kampen tapte de.

I likhet med mange andre studenter jobbet Danielsen i Oslo Sporveier mens han frekventerte Blindern-miljøet. De fleste av hans trikkekjørende medstudenter havnet i RV og andre partier til venstre for sentrum. Danielsen var fascinert av Anders Langes tankeverden og satte kurs for høyresida på partifloraen.

I Frp-leiren tilhører han den ikke akkurat progressive Holstad/Lonstad-fløyen, som definitivt ikke er i partileder Hagens kritthus. Og i går falt altså brikkene på plass for Carl I. Hagen. Sjakkspilleren Dag Danielsen valgte å være lojal overfor partiet og ga etter for partiledelsens ønsker. Men selv om han nå må ta til takke med tredjeplassen på Oslo-lista, er det ingen fare for at han mister plassen sin på Tinget. Så sant ikke nominasjonsmøtet i slutten av januar stikker nye kjepper i hjulene for ham og flytter ham enda lenger ned på lista.