Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjakkversting får asyl på Island

Bobby Fischer (61) slipper utlevering til hjemlandet USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble det klart at sjakklegenden får innvilget asyl av islandske myndigheter, etter tolv års katt-og-mus-lek med hjemlandet USA, melder BBC.

I Japan

I øyeblikket sitter Bobby Fischer i japansk varetekt. Det har han gjort siden arrestasjonen på Narita-flyplassen i juli i år, da han prøvde å dra til Filippinene uten uten gyldig pass. Fischers amerikanske pass er nemlig inndratt av myndighetene i hjemlandet.

USA har vært på jakt etter Fischer siden han i 1992 ga blaffen i myndighetenes forbud, og dro til Serbia og Montenegro for å spille en revansjematch mot russeren Boris Spasskij.

Amerikanske myndigheter anklaget Fischer for brudd på datidas internasjonale sanksjoner mot Rest-Jugoslavia, og utstedte en arrestordre på ham.

Etter at han ble anholdt søkte Fischer asyl i Japan på bakgrunn av «amerikanske forfølgelse».

Begjært utlevert

USA begjærte sjakkspilleren utlevert, og japanske myndigheter undersøkte om de skulle etterkomme ønsket.

I august i år ba han utenriksminister Colin Powell om hjelp til å kvitte seg med sitt amerikanske statsborgerskap - og unngå utlevering fra Japan. Samtidig opplyste Fischer at han skulle gifte seg med presidenten av det japanske sjakkforbundet, Miyoko Watai.

I tilfelle Japan ikke ha ham, søkte Fischer om å få status som flyktning hos FNs høykommissær for flyktninger. Advokaten og støtespillerne hans undersøkte hvilke land som kunne tenkes å ta ham inn på flyktningestatus.

Eksentrisk

Sjakkgeniet Bobby Fischer skapte verdenshistorie da han slo den sovjetiske verdensmesteren Boris Spasskij i løpet av 21 partier på Reykjavik i 1972.

Dette var midt under den kalde krigen, og stormøtet mellom USA og Sovjetunionen ble fulgt av en hel verden. Fischers ble den første amerikanske verdensmesteren, og brettseieren knuste den russiske sjakkdominansen.

Fischer ble hyllet som en helt i USA, men forholdet surnet snart. Fischer har aldri gått av veien for å sverte de han ikke liker - blant annet USA, kommunister, journalister og kvinner. Han har også omtalt jøder som «et skittent og løgnaktig bastardfolk», til tross for at hans egen mor var jødisk.

Like etter terrorangrepet 11. september 2001 sjokkerte han USA med uttalelsen «Dette er herlige nyheter» under et radiointervju.

- Jeg støtter handlingen og håper USA blir utslettet, la han til.

Fischer ble fradømt VM-tittelen i 1975 fordi han avslo å møte utfordreren Anatolij Karpov. Siden skal han ha oppholdt seg i Tyskland, Filippinnene, Sveits - og de siste åra i Japan.

SINT SJAKKLEGENDE: Bobby Fischer idet han blir arrestert på Narita-flyplassen i Japan 13. juli i år.
KALD KRIG PÅ BRETTET: Bobby Fischer (til høyre) og russeren Boris Spasskij under det siste partiet av stormøtet på Island 31. august 1972.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media