- Sjalu og herskesyk

SKIEN (Dagbladet): Vitne etter vitne gir et lite sympatisk bilde av Gamal Hosein. Selv om det fortsatt ikke er lagt fram et eneste bevis for at Gry virkelig ble drept og at gjerningsmannen er ektemannen, er det aktoratet som er på offensiven, etter tre uker med rettsforhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen minutter før klokken 9, hver morgen, blir den 37 år gamle tobarnsfaren ført inn i rettslokalet i Skien av to uniformerte politibetjenter. Før Gamal Hosein setter seg på tiltalebenken, håndhilser han på sine forsvarere - advokatene John Chr. Elden og Karen Forbrigd.

Da har han bare noen sekunder tidligere gått spissrotgang mellom Grys familie og hennes nære venner. Blikkene som møter Hosein bærer ikke preg av varme og tillit.

Iskalde og foraktelig blikk levner ingen tvil om hva de mener om skyldspørsmålet.

Lite sympatisk

Mens advokat Elden forsøker å dempe inntrykket av hva aktoratets vitner framstiller som en sykelig sjalu, kontrollerende og herskesyk Gamal Hosein, fyrer aktorene - statsadvokat Kjetil Omholt og politiadvokat Jon H. Borgen - så godt de kan opp under det negative inntrykket av mannen som er tiltalt for å ha drept kona - Gry Hosein lørdag den 13. januar i fjor.

Nå er det mulig at oppfatningen av Hosein kan bli noe mer nyansert, når forsvarets vitner skal forklare seg i neste uke.

Men etter tre uker i Skien og Porsgrunn tingrett, er det åpenbart at aktoratet fortsatt er på offensiven. Vitne etter vitne har tatt plass i vitneboksen og gitt et lite sympatisk inntrykk av den drapstiltalte palestineren.

  • - Jeg ble ikke overrasket, sa Grys tante, Anne-Marie Ødegaarden, da hun ble spurt om reaksjonene på at Gamal Hosein ble fengslet.
  • - Gamal glefset og var ubehagelig mot Gry, fortalte Liv Sofie Østensen, Grys mor, da hun vitnet i retten. Venninnen Janigje Helders forklarte i retten at Gry var forelsket som en fjortenåring i Gamals unge nevø Arkan.
  • - Gry fortalte at hun ville skilles, sa Helders og beskrev Gamal Hosein som en herskesyk og sjalu ektemann.

Slåss mot inntrykket

Selv om advokat John Chr. Elden vil bruke det faktum at det ikke finnes et eneste konkret bevis for at Gamal Hosein drepte kona for hva det er verdt, må forsvareren forsøke å gjøre noe med inntrykket retten sitter igjen med av den drapstiltalte 37-åringen.

Selv forsøkte Hosein å gi inntrykk av et godt ekteskap. Det ble med forsøket, etter at Grys nære familie hadde vitnet.

Og da Grys forhold til Gamals nevø Arkan Hosein - fra han var 12 år gammel - ble brettet ut, var det liten tvil om at påtalemyndigheten fikk nok et godt kort på hånda.

Omholt og Borgen forsøker gjennom vitneførelsen å dokumentere at ingen andre enn Gamal Hosein hadde motiv for å drepe Gry. Det taler heller ikke til Hoseins fordel at han gjentatte ganger har blitt tatt i unøyaktigheter og usanne forklaringer.

Tiltalt uten bevis

Først hevdet han at Fares Grillen - gatekjøkkenet - på Falkum, som ekteparet drev, hadde åpent dagen Gry forsvant. Noe politiet, gjennom avhør og vitneforklaringer kan dokumentere ikke stemmer.

Det taler ikke akkurat til Gamal Hoseins fordel, at hans forklaringer viser seg ikke helt å stemme med virkeligheten.

Selv om det står igjen tre uker av rettsforhandlingene, skal advokatene John Chr. Elden og Karen Forbrigd virkelig slite for å skape et inntrykk av at deres klient er uskyldig tiltalt.

Men, og det er et viktig men, fortsatt finnes det faktisk ikke bevis for at Gry virkelig ble drept. Rettsmedisinerne som obduserte liket, har ikke kunnet slå fast med sikkerhet at Gry ble drept. Likevel er Gamal Hosein tiltalt for å ha drept kona.

Også likhundene - som ifølge hundeførerne - markerte liklukt i Fares grillen og på støtfangeren til Gamals Hoseins bil er ikke i seg selv noe fellende bevis. Men at likhundene er sterkt indisium er det ingent tvil om.

Elden og Forbrigd vil naturlig nok forsøke å få dommerne i Skien og Porsgrunn tingrett til å frifinne Gamal Hosein, fordi det ikke finnes et eneste konkret bevis - bare en lang rekke indisier - for at Gamal Hosein drepte Gry.

Ny rettssak

Uansett om Gamal Hosein blir dømt for drap eller frikjent i tingretten, vil det trolig bare være første etappe i retten.

Blir han dømt for forsettlig drap, kommer Hosein til å anke saken inn for Agder lagmannsrett.

Og skulle statsadvokat Kjetil Omholt og politiadvokat Jon H. Borgens indisierekke ikke holde til en dom i tingretten, vil påtalemyndigheten etter alle solemerker også anke.

Først i midten av juni er det ventet at dommen i Skien og Porsgrunn tingrett vil falle.