Sjalu på Suu Kyi

Den første utenlandsreisen på 24 år for Aung San Suu Kyi viser motsetningene mellom henne og president Thein Sein i Burma.

POPULÆR: Aung San Suu Kyi taler på konferansen til World Economic Forum i Bangkok før helga. Foto:Reuters
POPULÆR: Aung San Suu Kyi taler på konferansen til World Economic Forum i Bangkok før helga. Foto:ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANGKOK (Dagbladet): Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi fikk en heltemottakelse da hun kom til Thailand. Fra hun kom hit fredag for å delta i et møte i Verdens Økonomiske Forum om Sørøst-Asia, til hun dro tilbake søndag, overskygget det meste annet, med et mulig unntak for et stort Buddha-jubileum.

Presidenten i Burma, Thein Sein, som har innført modige reformer for å demokratisere landet, og som Aung San Suu Kyi sier hun stoler på, ga henne et løfte om å få vende tilbake. Men presidenten syntes nok den overveldende mottakelsen hun fikk i nabolandet, som gikk verden rundt i presse og kringkasting, ble i meste laget.
Thin Sein avlyste brått sitt planlagte besøk til Thailand. Han ville ikke overskygges av Aung San Suu Kyi, skriver thailandske aviser i dag.

Stormløp
I Thailand og de andre landene i området tolkes dette som en advarsel fra Burma. Næringslivet her, og i mange andre land i verden, bryr seg bare om demokrati i Burma fordi det kan få opphevet de ønonomiske straffetiltakene mot landet. Burma har store naturrikdommer som de drømmer om å få utnytte. Et thailandsk oljeselskap vil gå inn i Burma og sette opp bensinstasjoner landet over, ikke fordi det nå finnes etterspørsel etter dette, men for å være der før konkurrentene kommer, kunne sjefen i selskapet fortelle i går.

Et stormløp er på gang. Thailands regjering fikk raskt kalde føtter, og fant det best å dempe oppstyret rundt Aung San Suu Kyi. Hun fikk, som planlagt, lov til å besøke de burmesiske flyktningene som bor i leire langs Thailands grense mot Burma. Veldig mange av dem kommer fra de etniske mindretallene. Men hun fikk ikke lov til å bruke mikrofon og høyttalere for å snakke til dem. Der satte de thailandske myndighetene grensa for folkehelten fra nabolandet.

Brudd?
Politiske analytikere er opptatte av om dette innvarsler et brudd i tillitsforholdet mellom Thin Sein og Aung San Suu Kyi. Han har gitt henne og hele opposisjonen et håp om ekte demokratisering. Hun har vært den eneste som kan gi den tidligere generalen som har skiftet til sivile klær, troverdighet. Dette forholdet har vært drivkraften i Burmas politiske «åpning».
Hva sier nå de burmesiske generalene, som har latt en av sine, Thein Sein, løpe framover med, for dem, høyst usikre reformer? Ved første anledning i utlandet overskygges presidenten av ei plagsom kvinne som de holdt i husarrest i femten år. Kanskje syns de presidenten er farlig dum og leker med fyrstikker, kanskje fikk de et sjokk av å se hva slags støtte Aung San Suu Kyi har i utlandet. På mange hold har man i alle fall fått noe å tenke på.