Sjalusidrama

Maria Bonnevie spiller mot sin forlovede Mikael Persbrandt i Marius Holsts nye dogmefilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag startet den norske regissøren Marius Holst opptakene på den svenske landsbygda, der Maria Bonnevie spiller mot sin forlovede, svenske Mikael Persbrandt. Til daglig både bor og arbeider de to sammen i Stockholm.

Alt snus på hodet

I Holsts andre spillefilm, som foreløpig kalles «Øyenstikkere», snus alt på hodet: Maria (Maria Bonnevie) bor sammen med Eddie (Kim Bodnia), men så kommer selvfølgelig Kullmann (Mikael Persbrandt).

Mikael Persbrandts rolle flørter åpenlyst med Maria, får hennes kjæreste inn i trøbbel og et trekantdrama utvikler seg.

Skuespillerne har vært med på manusutviklingen, og karakterene er skrevet spesielt for dem.

Ukjent slutt

Filmen beskrives som et kjærlighetsdrama med gufne undertoner, og lages i kjent «Dogme»-stil: Kamera er håndholdt, nesten ingen rekvisitter brukes, kunstig lys er tabu, scenene skytes i «riktig» rekkefølge, opptakene gjøres unna på 18 dager, budsjettet er på fattige 8,3 millioner kroner og historien blir til mens innspillingen pågår.

- Vi vet ikke helt hvordan filmen slutter, men om tre uker får vi se, sier produsent Sigve Endresen.

Teamet bestemte seg for hvor de skulle ta opp filmen for en uke siden, fikk ordnet finansieringen lørdag og startet opptakene mandag.

- Vi er veldig glad for at Marius er i gang, sier Endresen om filmprosjektet.

Snakker svensk

Midlene som betaler filmen kommer fra flere land, og replikkene er ikke på norsk: Maria Bonnevie og hennes forlovede snakker svensk, mens den tredje hovedrolleinnehaveren, Kim Bodnia, snakker dansk. Sistnevnte fikk sitt gjennombrudd på lerretet med «Nattevakten».

Par i hjerter - par på film

Sist Bonnevie og Persbrand spilte mot hverandre var på Dramatens oppsetning av «Vildanden» i fjor høst i Stockholm. Den gang fyllte de rollene som Hedvig og Gregers i det kjente Ibsen-stykket.

Nå gyver de løs på en mer moderne kjærlighetshistorie i filmen «Øyenstikkere» som skal ha rimelig «løs jakke». De spiller paret Maria og Eddie som bor på et slitent småbruk langt inn i de svenske skogene. Etterhvert utvikler historien seg til et dramatisk trekant-drama, forteller produsent Sigve Endresen.

I går presenterte han filmen som omsider blir Holsts oppfølger etter hans debut-suksess «Ti kniver i hjertet» i 1994.

Maria Bonnevie er sist sett som Hedvig i «Vildanden» av Henrik Ibsen, mens Mikael Persbrandt blant annet har medvirket i serier som «Beck» og «Anna Holt».

Åpen slutt

Selv om historien er basert på Ingvar Ambjørnsen-novella «Natt til mørk morgen», er det foreløpig ingen som kan si hvordan historien ender.

Tidstypisk nok er dette også en lavkostfilm som lages etter Dogme-inspirerte regler. Skuespillerne får improvisere masse, filmen skytes fra første scene - og historien utvikler seg og bearbeides underveis etterhvert som scenene tas.

Innspillingen startet forrige helg utenfor Stockholm og skal ha premiere februar neste år.