«Sjamanen» ber Trump om benåding

Forsvareren til Jacob Chansley, kjent som «Qanon-sjamanen», vil at Trump skal benåde ham.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildene av Jacob Chansley iført horn og pels har for mange blitt symbolet på stormingen av Kongressen i USA.

Han er tiltalt for blant annet hindring av Kongressens arbeid, hindring av politiets arbeid, å oppholde seg i et bygg uten tillatelse og bruk av et farlig våpen. Siste punkt fordi han skal ha hatt med seg et spyd i Kongressen.

Ifølge rettsdokumentene skal han også ha lagt igjen en lapp på plassen til visepresident Mike Pence i Senatets kammer.

På lappen sto det «Det er bare et spørsmål om tid, rettferdigheten kommer», ifølge dokumentene.

Ringte politiet selv

SVÆRT FORNØYD: TV 2s USA-kommentator, Eirik Bergesen, om hvorfor han tror Mitch McConnell gleder seg over å endelig kunne ta avstand til president Donald Trump. Vis mer

I rettsdokumentene står det at Chansley ringte politiet selv og innrømmet at det var han som satt på plassen til Pence iført hjelm med horn og med spyd.

Han skal ha sagt at han var glad for at han satt på plassen til Pence fordi han er en landsforræder som driver med menneskehandel av barn.

Dette finnes det absolutt ingen beviser for, men det er en sentral del av konspirasjonsteorien Qanon-tilhengerne tror på.

I et intervju med NBC før pågripelsen sa han også at han anså det som en seier at de tvang medlemmene av Kongressen til å ta dekning.

- Trodde på president Trump

Chansleys forsvarer Albert S. Watkins sier til Washington Post at han tok seg inn i Kongressen fordi han følte han var invitert til Washington D.C. av president Trump.

- Han tok de utallige meldingene fra president Trump alvorlig. Han trodde på president Trump, sier Watkins.

- Som titalls millioner andre amerikanere følte Chansley, for første gang i livet, at stemmen hans ble hørt, sier forsvareren videre.

- Skal bety noe

Nå ber forsvareren den avtroppende presidenten om å benåde «sjamanen».

- Klienten min har hørt de ofte repeterte ordene til president Trump. Ordene og invitasjonen til en president skal bety noe, sier Watkins.

Det er lite trolig at Chansley kommer til å møte i retten og bli dømt før Trump er ferdig som president. Trump har likevel en mulighet til å benåde Chansley på forhånd, men dette er svært sjeldent at skjer.

Klart det før

Forsvareren Watkins har tidligere klart å få klienter benådet. Han forsvarte blant annet ekteparet Mark og Patricia McCloskey som viftet med våpen mot Black Lives Matter-demonstranter utenfor huset sitt sommeren 2020.

TRAKK VÅPEN: Ekteparet McCloskey peker våpen mot demonstranter utenfor huset sitt. Foto: Lawrence Bryant / Reuters / NTB
TRAKK VÅPEN: Ekteparet McCloskey peker våpen mot demonstranter utenfor huset sitt. Foto: Lawrence Bryant / Reuters / NTB Vis mer

I kjølvannet av dette sa den republikanske guvernøren i delstaten Missouri, Mike Parson, at han kom til å benåde ekteparet hvis de ble dømt for brudd på våpenloven, ifølge nyhetsbyrået AP.

I et radiointervju sa Parson at han ikke trodde ekteparet kom til å sone noen fengselsstraff.

- Vi kommer ikke til å la lovlydige borgere å bli mål fordi de utøver sine grunnlovsfestede rettigheter, sa Parson.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer