Angrepet på Kongressen

«Sjamanen» som ledet Trump-mobben

Konspirasjonsteoretikere og gjengangere på flere av Donald Trumps folkemøter og ytre høyre-demonstrasjoner var sentrale da USAs kongress ble stormet onsdag.

SJAMANEN: Mannen i forgrunnen, med pels trukket over hode og horn i panna, er identifisert som Jake Angeli, kjent som QAnon-sjamanen. Han var blant dem som ledet Trump-mobben, og tok seg helt inn i kammeret. Foto: Erin Schaff / New York Times
SJAMANEN: Mannen i forgrunnen, med pels trukket over hode og horn i panna, er identifisert som Jake Angeli, kjent som QAnon-sjamanen. Han var blant dem som ledet Trump-mobben, og tok seg helt inn i kammeret. Foto: Erin Schaff / New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne ble skutt og drept, en samlet Kongress måtte rømme og det oppsto fullstendig kaos i Washington D.C.

Da Senatet og Representantenes hus onsdag skulle sertifisere Joe Biden som vinner av presidentvalget, gjorde Donald Trumps tilhengere det hele til blodige og livsfarlige opptøyer som samtidig sendte et samlet verdenssamfunn ut i fordømmelse.

Mislykket

Opprørerens storming av Kongressen kan ikke sies å ha vært annet enn mislykket. Da de folkevalgte igjen var samlet i kammeret omkring fem timer etter å ha blitt evakuert, hadde også flere av de hardbarkede Trump-støttespillerne i Senatet og Representantenes hus bestemt seg for å ikke utfordre valgresultatet.

I mellomtida hadde Nasjonalgarden blitt mobilisert i Washington, D.C. Flere av Trumps ansatte i Det hvite hus trakk seg fra jobbene sine og president Donald Trump ble kastet ut av samtlige sosiale medier etter å ha gått langt i å støtte opprørerne og uttalt at «det er sånt som skjer».

Trump pekes i stor grad på som ansvarlig for stormingen og opptøyene og for å ha oppildnet til bråket med sine gjentatte og grunnløse påstander om valgjuks, som har vedvart siden valgdagen 3. november. Bare timer før holdt han også et folkemøte for titusener i Washington, D.C.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer