Angrepet på Kongressen

«Sjamanen» som ledet Trump-mobben

Konspirasjonsteoretikere og gjengangere på flere av Donald Trumps folkemøter og ytre høyre-demonstrasjoner var sentrale da USAs kongress ble stormet onsdag.

SJAMANEN: Mannen i forgrunnen, med pels trukket over hode og horn i panna, er identifisert som Jake Angeli, kjent som QAnon-sjamanen. Han var blant dem som ledet Trump-mobben, og tok seg helt inn i kammeret. Foto: Erin Schaff / New York Times
SJAMANEN: Mannen i forgrunnen, med pels trukket over hode og horn i panna, er identifisert som Jake Angeli, kjent som QAnon-sjamanen. Han var blant dem som ledet Trump-mobben, og tok seg helt inn i kammeret. Foto: Erin Schaff / New York Times Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne ble skutt og drept, en samlet Kongress måtte rømme og det oppsto fullstendig kaos i Washington D.C.

Da Senatet og Representantenes hus onsdag skulle sertifisere Joe Biden som vinner av presidentvalget, gjorde Donald Trumps tilhengere det hele til blodige og livsfarlige opptøyer som samtidig sendte et samlet verdenssamfunn ut i fordømmelse.

Mislykket

Opprørerens storming av Kongressen kan ikke sies å ha vært annet enn mislykket. Da de folkevalgte igjen var samlet i kammeret omkring fem timer etter å ha blitt evakuert, hadde også flere av de hardbarkede Trump-støttespillerne i Senatet og Representantenes hus bestemt seg for å ikke utfordre valgresultatet.

STJAL TALERSTOL: Med Trump-topplue og et bredt glis stjal denne Trump-tilhengeren Nancy Pelosis talerstol. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
STJAL TALERSTOL: Med Trump-topplue og et bredt glis stjal denne Trump-tilhengeren Nancy Pelosis talerstol. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

I mellomtida hadde Nasjonalgarden blitt mobilisert i Washington, D.C. Flere av Trumps ansatte i Det hvite hus trakk seg fra jobbene sine og president Donald Trump ble kastet ut av samtlige sosiale medier etter å ha gått langt i å støtte opprørerne og uttalt at «det er sånt som skjer».

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

Trump pekes i stor grad på som ansvarlig for stormingen og opptøyene og for å ha oppildnet til bråket med sine gjentatte og grunnløse påstander om valgjuks, som har vedvart siden valgdagen 3. november. Bare timer før holdt han også et folkemøte for titusener i Washington, D.C.

Personene som til slutt stormet Kongressen er også knyttet til USAs mest ekstreme konspiratoriske miljøer og grupper.

Live-published photos and videos via Shootitlive

En av dem er den hvite nasjonalisten Tim Gionet, bedre kjent som «Baked Alaska». Den beryktede aktivisten sendte deler av stormingen og demonstrasjonene live på nettstedet DLive. Livesendingen viser blant annet at han intervjuer flere medopprørere i forskjellige rom i Kongressen.

«Sjamanen»

En annen beryktet konspirasjonsteoretiker som deltok i Trump-mobben og var en av dem som ledet an i Kongressens innerste områder, var Jake Angeli.

KJENT FIGUR: Jake Angeli har vist seg på en rekke demonstrasjoner de siste åra. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
KJENT FIGUR: Jake Angeli har vist seg på en rekke demonstrasjoner de siste åra. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Angeli er en kjent tilhenger av QAnon-konspirasjonsteorien.

Tilhengere av teorien hevder at president Donald Trump leder en hemmelig krig mot en global kult av Satan-dyrkende pedofile politikere og næringslivsfolk. Konspirasjonsteorien inneholder også en rekke antisemittiske elementer.

Angeli har vært en gjenganger på en rekke ytre høyre-folkemøter i Arizona de siste åra.

Ifølge magasinet Rolling Stone er Angeli best kjent som «QAnon-sjamanen» og er en av de mest prominente tilhengerne av konspirasjonsteorien.

Han er svært lett gjenkjennelig i sitt vanlige demonstrasjonsantrekk som består av en stor pels trukket over hodet, horn, ansiktsmaling, bar overkropp og slitte bukser. Til lokalavisa Arizona Republic har «QAnon-sjamanen» fortalt at han bruker kostymet for å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Det er fullt kaos utenfor Capitol Hill, der hundrevis av mennesker har brutt barrikadene og marsjerer mot bygget. Vis mer

Slang beina på bordet

En deltaker i mobben som stormet Kongressen, var Richard Barnett fra Arkansas. Han ble avbildet inne på Nancy Pelosis kontor, med beina oppå pulten hennes.

Pelosi er leder for Demokratene i Representantenes hus, og fordi de har flertall, også ordstyrer i det ene av i alt to kamre som utgjør Kongressen.

PÅ PELOSIS KONTOR: Richard Barnett tok seg inn på kontoret til Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
PÅ PELOSIS KONTOR: Richard Barnett tok seg inn på kontoret til Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer

Barnett har latt seg intervjue av en lokal TV-stasjon fra Arkansas, 5 News, og forteller hvorfor han gikk inn i Kongressbygningen og hva han gjorde mens han var der.

- Ikke en tyv

Barnett forteller at han reiste til Washington D.C. for å delta i demonstrasjonen til støtte for Trump, som fant sted utenfor Kongressen.

Det var ut av denne at en rekke opprørere forvandlet demonstrasjonen til voldelig opptøyer, som kulminerte med stormingen av USAs føderale lovgivende forsamling.

Overfor 5 News hevder han at han ble «dyttet inn» i Kongressbygningen av mobben. Da han først var inne i bygningen, fant han Pelosis kontor. Med seg hadde han et amerikansk flagg, og er blitt avbildet med dette.

- Jeg slang beina mina opp på pulten. På et tidspunkt oppdaget jeg at noen rasshøl hadde kuttet meg, og jeg blødde på en av konvoluttene hennes, så jeg plukket opp konvolutten, la den i lomma mi, og så la jeg igjen 25 cent på pulten fordi jeg ikke er en tyv, sier Barnett.

KONVOLUTT: Trump-tilhenger Richard Barnett hevder han la igjen 25 cent for konvolutten han tok fra Nancy Pelosis kontor. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB
KONVOLUTT: Trump-tilhenger Richard Barnett hevder han la igjen 25 cent for konvolutten han tok fra Nancy Pelosis kontor. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Vis mer

Deretter ble han eskortert ut av bygget av politiet, og risikerer nå å bli siktet og tiltalt av føderale myndigheter. Det er ikke første gang den lokale TV-stasjonen har intervjuet Barnett, skriver de på sine nettsider.

Barnett ble også intervjuet av 5News i juni i år under en demonstrasjon mot munnbind i Arkansas.

Politiet etterforsker nå hendelsene i Kongressen. 13 personer ble arrestert under selve opptøyene, mens over 50 personer ble pågrepet for å ha brutt portforbudet som inntraff i USAs hovedstad i timene etterpå.

Minst fire personer mistet livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer