Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjampomoral

Fordi han fortjener det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenorsjefen raser innom kontoret. Han slenger på det lange glansfylte håret og krever effektivitet; skriver under på noen papirer med høyrehånda, mens han holder mobilen i den venstre, gir noen ordre før han marsjerer ut igjen. Han er kledd i en kortkort designerdrakt som viser de lange modellbeina. Han stirrer utfordrende inn i kameraet og sier med liksom sexy stemme:Because I\'m worth it.Nei, nei, det var visst en reklame for sjampo. Jon Fredrik Baksaas er en virkelig person som leder et av landets største selskaper. Men av en eller annen grunn får jeg den irriterende reklamen på netthinna hver gang jeg hører opsjonskameratene forsvare hans milliongevinst. Deres argumentrekke koker ned til dette ene:Fordi han fortjener det.

Baksaas er en så rasende dyktig mann at millionene er en dråpe i havet, et sandkorn i Sahara, en Princess i Antibes, mot det han har skapt av verdier for selskapet og aksjonærene. Han fortjener hvert øre! protesteres det heftig når de små rødgrønne der borte i regjeringskvartalet stiller spørsmål ved størrelsen på Telenor-sjefens avlønning. Baksaas får rundt fem millioner kroner i året bare for å stå opp om morran, slik Bjarne Håkon Hanssen forlanger av alle gode borgere. Skal han attpåtil gjøre en god jobb, må han ha litt ekstra. Nærmere bestemt 36 millioner kroner ekstra. Ellers stikker han til utlandet, hvor bedrifter står i kø for å headhunte billige nordmenn uten opsjonsavtale. Hvis vi ikke passer oss, ender norske ledere som næringslivets polakker.Det er ingen grunn til å tvile på at Baksaas er flink, selv om det er lov å påpeke at Telenor er en motvillig eks-monopolist med enorm markedsmakt og at utviklingen i aksjemarkedet generelt har vært svært gunstig. Mannen har ikke utført mirakler, men gjort en god jobb slik det er lov å forvente av en leder på det nivået. Hadde han vært litt mindre flink, ville han uansett hatt til pram ved brygga. Selv en kursutvikling under gjennomsnittet for markedet, ville gitt en meget pen opsjonsgevinst.

Opsjonsprogrammer er uansett ingen eksakt vitenskap. De er en blanding av tenk på et tall og kursverdien på toppledere i sammenliknbare selskaper. Telenors styreleder, Thorleif Enger, har en tilsvarende gunstig opsjonsavtale som konsernsjef i Yara, så han visste hvor nivået burde ligge.Men hvorfor stoppe ved 36 millioner kroner, hvis konsernsjefens avlønning likevel er uvesentlig i forhold til konsernets inntjening? Hvis Baksaas har skapt mangemilliardoverskudd for Telenor og aksjonærene, hvorfor ikke gi ham såpass at han i det minste kan måle seg med mobiljyplingen Idar Vollvik? Så forsmedelig det må være å lede en telegigant og se pygmeer rase forbi på formueslisten.

Flere tusen jobber i Telenor, men Baksaas alene får æren for de gode tider. Den tiltakende lederdyrkelsen i norsk næringsliv er nødvendig for å forsvare de høye lønningene. Eliten på toppen fortjener å forgylles, er inntrykket som skapes. Analytikere og kommentatorer i finansmiljøet er etter hvert blitt så fartsblinde at de kaller det meste for peanøtter. De er spesielt søte når de skvetter av den politiske debatten om lederlønninger. Tenk om utenlandske investorer skulle høre at Jan Bøhler er mot opsjonsavtaler? Så flaut. Bananrepublikk, liksom. Nei, enda verre, den siste sovjetstat.Men næringslivet har liten grunn til å frykte regjeringens eierskapsmelding. Det ville næringslivet visst om lederne hadde hatt like god politisk som pekuniær teft. De ville også visst at Bøhler ikke styrer regjeringen, selv om han later som iblant. Arbeiderpartiet vil protestere for all verden, men i praksis bli med på ferden.

Den ferden kan ende hos Økokrim, slik vi har sett det skje både i Sverige og USA den seinere tiden. Mange slike incentivavtaler er grådighet som forretningsidé, og noen har vist seg kriminelt gode. Det er skadelig for den enkelte bedrift og svært smittsomt. Snart kommer en enda større Bukkene Bruse enn Baksaas trampende, vær sikker.Han vil kaste på det lange glansfulle håret, snurpe munnen og si: Fordi jeg fortjener det.Ville du kjøpt sjampo av den mannen?

Hele Norges coronakart