Sjanseløs Wamwere

NAIROBI/OSLO (NTB): Koigi wa Wamwere kan likevel stille i presidentvalget i Kenya. Myndighetene har opphevet dommen mot ham, trolig for å splitte opposisjonen foran presidentvalget om fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenyas høyesterettsjustitiarius opphever dommen mot Wamwere, som i 1995 ble dømt til fire års fengsel og seks stokkeslag for angrep på en politistasjon. Han ble for ett år siden sluppet fri av medisinske årsaker.

Opphevelsen av dommen kan være et forsøk på å splitte opposisjonen i landet ytterligere foran presidentvalget 29. desember. Wamwere er trolig sjanseløs.
Det kan i år gå mot omvalg i presidentvalget, slik at president Daniel arap Moi vil måtte kjempe annen valgomgang mot for eksempel den populære og eneste kvinnelige presidentkandidaten, Charity Ngilu.

Ved å la mange opposisjonskandidater stille, håper president Moi at Ngilu ikke får nok stemmer til å utfordre ham i andre valgomgang.

Når myndighetene lar Koigi wa Wamwere stille, kan det bety at de ikke frykter ham så mye.
Wamwere har aldri fått testet populariteten på nasjonalt nivå i valg. I hjemdistriktet Nakuru, nord for hovedstaden Nairobi, er populariteten ubestridt.