Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sjanseløse i rettssak om kontantstøtte

Småbarnsforeldre som havner i saksa dersom kontantstøtte-pengene uteblir, må regne med en nytteløs rettslig kamp dersom de søker om erstatning. Det opplyser advokat Sverre K. Berge til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne kan også uten videre slanke beløpet i kontantstøtten.

Mange foreldre har takket nei til barnehageplass eller søkt om permisjon i påvente av kontantstøtte for toåringer. Om den uteblir eller utsettes, sitter de igjen med svarteper: For selv om kontantstøtten er vedtatt ved lov i Stortinget, kan politikerne når som helst endre loven.

- Vanskelig

- Skjer lovendringen på en korrekt måte, er det vanskelig for dem som lider etter endringen å nå fram juridisk. Sjansen for å få erstatning er minimal slik situasjonen ser ut nå, sier advokat Sverre K. Berge til Dagbladet.

Berge har på vegne av Kvinne- og familieforbundet, det tidligere Husmorforbundet, vurdert lovligheten av å utsette eller droppe kontantstøtten.

- I liknende saker har Høyesterett vært tilbakeholden både med å gi erstatninger og sette den nye loven til side, sier advokat Berge, og får støtte av professor Henning Jakhelln i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

- Forutsetningen for erstatningskrav er at noe har skjedd i strid med de konstitusjonelle reglene; en lovendring er ikke rettsstridig, sier Jakhelln.

- Juridisk mulig

Han understreker videre at dagens lov sier at man har krav på kontantstøtte for barn mellom ett og tre år.

- Men den sier ingen ting om beløpsstørrelsen. Jeg ser ingen juridiske hinder i å redusere beløpet med 30 prosent eller kanskje med 50 prosent. Juridisk sett er det enklere enn å endre loven, sier professoren.

- Hvorfor kan politikerne vedta en lov for å kunne endre den raskt etterpå?

- Man har ingen grunnlovsbeskyttet rett til å opprettholde den rettstilstand som den nåværende loven fastsetter. Dette fordi kontantstøtten er en ensidig ytelse fra stat til borger, sier professor Jakhelln.

Krever svar

Leder Elisabeth Rusdal i Kvinne- og familieforbundet synes det er ille at småbarnsforeldre stiller så svakt.

- Det vi ønsker oss nå, er et klart svar fra regjeringen. Selv om vi ønsker oss et klart ja til kontantstøtte, er et nei bedre enn uklarheten som rår nå, sier Rusdal.

Ifølge juristene er småbarnsforeldrenes eneste mulighet til å vinne fram at lovendringen skjer for raskt eller at kontantstøttens skjebne trekker ut i tid.

- I så fall vil en lovendring virke til de grader urimelig og urettferdig, og da kan man eventuelt ha et grunnlag for å søke erstatning, mener advokat Berge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!