Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sjansen for eksplosjon er minimal

Nedgravde gasstanker skal være godt sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter ras-tragedien i Ålesund har politiet har evakuert et stort antall mennesker av frykt for at en propanbeholder i bakken ved den sammenraste boligblokka skal eksplodere. Tanken lekker, og er nå i ferd med å tømmes.

Flere nye boliger, blokker og boligfelt er utstyrt med slike propantanker, som sørger for gass som brukes blant annet til oppvarming, gasspeiser og gasskomfyrer.

- Det er svært strenge sikkerhetsregler til slike propantanker. De som skal installere dem skal være sertifiserte gassteknikere, sier direktør Randi Viksund i Norsk Gassenter til Dagbladet.no.

Sikkerhetsventil

Alle propantanker av en viss størrelse er utstyrt med en sikkerhetsventil som åpnes ved trykk.

- Dette skal hindre trykkoppbygging inne i tanken, og sørge for en kontrollert avblåsning. Det betyr at det er svært liten fare for at disse tankene eksploderer, sier Viksund.

Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og kan ikke si noe om den konkrete tanken i Ålesund.

- For at propan skal antennes og bli brennbar må den blandes med over 90 prosent luft. Det betyr at selv om propan som har lekket ut blir antent, så vil ikke brannen gå tilbake inn i tanken. Propan har en temperatur på minus 42 grader, og kan ikke brenne i seg selv, sier Viksund.

LILLESTRØM: Et godstog med propan kjørte inn i et annet godstog som sto på Lillestrøm stasjon i 2000. Eksperter sier propan sjelden eksploderer. Foto: SCANPIX
LILLESTRØM: Et godstog med propan kjørte inn i et annet godstog som sto på Lillestrøm stasjon i 2000. Eksperter sier propan sjelden eksploderer. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun understreker at ulykker relatert til bruk av gass nesten ikke eksisterer.

Propanbruk doblet på fire år

Propangass er ikke veldig vanlig i boliger Norge, men blir mer og mer vanlig.

- De siste ti årene har det vært en stor økning i bruk av propan til boliger. Fra 2002 til 2006 har det vært en dobling i propanforbruket i boliger, sier direktør Randi Viksund i Norsk Gassenter til Dagbladet.no.

Likevel utgjør propanen som brukes til boligformål kun sju prosent av det totale propanforbruket i Norge, som er på cirka 200000 tonn. 

- Det finnes rundt 2000-3000 slike propantanker i Norge, inkludert industritanker. De fleste er i bruk i industrivirksomhet, sier Randi Viksund. 

Til sammenligning er det 1,5 millioner mindre propanflasker i omløp i landet. Og de er sannsynligvis farligere enn de store tankene, som er utstyrt med en sikkerhetsventil.  

- Disse små flaskene har ikke sikkerhetsventil, og det finnes heller ingen krav til sjekk av disse. De store tankene skal kontrolleres årlig, sier Viksund.

Småflasker farligere

Også fagansvarlig Ivar Bjerke i Norsk Brannvernforening sier at småflasker med propan oppbevart ute på verandaen er farligere enn de store tankene som

er nedgravd.

- Slike nedgravde tanker er ansett å være sikre. Det som har skjedd i Ålesund er helt spesielt, at huset har flyttet seg over tanken, sier Bjerke.

Mote

Han sier årsaken til at gass har vært lite i bruk i Norge er at strøm tradisjonelt har vært billig.

- Bruk av gass i boliger startet for 10-15 år siden, etter at man for rundt 20 år siden begynte å bruke propan i storhusholdninger som restauranter. Fortsatt kjennetegnes det av at det er leiligheter i de øvre prisklasser som har dette, til bruk i gasspeiser og gasskomfyrer. Flere boliger bruker også gass i stedet for sentralvarme, sier Bjerke.

Gasskomfyrer ble svært populært for noen år siden, og også gasspeiser er i ferd med å bli en trend.

- Gass er både enklere og billigere enn strøm, og også mer miljøvennlig enn elektrisitet, sier Randi Viksund i Norsk Gassenter.

- Eksploderer sjelden

Propanbeholdere har en sikkerhetsventil som vil slippe ut gassen ved oppvarming og dette reduserer muligheten for at de eksploderer ved en brann. Engangsbeholdere har ikke sikkerhetsventil, og de vil eksplodere ved tilstrekkelig oppvarning.

- Vi har jo eksempler på at mindre propanflasker uten sikkerhetsventiler har eksplodert, og det er voldsomt. Hvis propan eksploderer er det veldig farlig. Det er derfor propan er tilsatt en sterk lukt, for at man med en gang skal kunne merke lekkasjer. Propan i seg selv er luktfri, sier Bjerke.

Fagsjefen sier han har ingen grunn til å tro at noe er galt med den aktuelle propantanken i Ålesund.

- Det vanligste og tryggeste er å grave ned disse tankene, sier Bjerke.

Den aktuelle tanken i Ålesund skal være på 4000 liter eller fire kubikk. Alt etter størrelse og antall boliger som skal forsynes, rommer slike tanker  fra 2000 til 30000 liter propan.

Standard i ferdighus

Ferdighusprodusenten Block Watne bruker gass i de fleste sine boliger.

- Gass er standard i infrastrukturen i de fleste av våre nye prosjekter, det er snakk om i hvert fall 400 boliger årlig. De utstyres med gasspeis, gass utekran og mulighet til gassuttak på kjøkkenet, sier administrerende direktør i Block Watne, Lars Nilsen, til Newswire.

Les mer om gass i bolig her.

Det finnes en nasjonal norm, gassnormen, som skal ivareta sikkerheten ved bruk av gass.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media