Sjansen øker for historisk EØS-veto mot datalagring

Bare tre stortingsrepresentanter mangler nå på historiens første EØS-veto i Norge.

SIER NEI: Michael Tetzschner er en av Høyre-representantene som sier nei til datalagringsdirektivet. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
SIER NEI: Michael Tetzschner er en av Høyre-representantene som sier nei til datalagringsdirektivet. Foto: Jeanette Landfald/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten går nå Høyre-representantene Henning Warloe, Frank Bakke, Svein Harberg og en Høyre-representant som ikke vil stå fram med navn, imot datalagringsdirektivet.

- Ja, jeg har tatt endelig standpunkt. Jeg har brukt tid på det fordi jeg har prøvd å innta en åpen holdning overfor begge sider i debatten, sier Warloe.

Nervekrig
I tillegg har Nikolai Astrup, Michael Tetzschner og Torbjørn Røe Isaksen fra før markert seg som motstandere.

Det ligger dermed an til en nervekrig om det omstridte direktivet.

Den omfattende saksbehandlingen begynte i Stortinget tirsdag. Bare Arbeiderpartiet er for innføringen, og sier 10 av Høyres representanter nei, faller direktivet.

Konsekvensene for EØS-avtalen hvis Norge for første gang sier nei til et EU-direktiv, er uklare.

Kompromiss? I tillegg har avisa snakket med flere av partiets stortingsrepresentanter som sier de trolig vil falle ned på et «nei», men som ikke vil flagge sitt standpunkt av hensyn til den interne prosessen i partiet.

Neste runde i stortingsbehandlingen kommer allerede onsdag, da de pressefaglige og tekniske sidene av direktivet skal under lupen under nok en høringsdag.

Slik det nå ser ut, vil det tradisjonelt sterkt EU-vennlige Høyre gi en indikasjon på hva partiet ser for seg som kompromissgrunnlag allerede 10. mars.
(NTB)