Sjansen øker for svenske kampfly til Norge

Sverige lover å kjøpe super-JAS, dersom Norge velger blågule kampfly. - Den svenske viljen vil være en styrke, sier major Jarle Ramskjær i kampflyprosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Den svenske regjeringen har besluttet at dersom Norge går for det nye kampflyet til svenske JAS Gripen, vil også Sverige utruste sitt flyvåpen med super-JAS, skriver Svenska Dagbladet.

Den svenske avisa skriver at et demonstrasjonsfly, som ennå ikke har vært i lufta, ble vist fram for første gang onsdag.

Svenska Dagbladet viser til kilder med kjennskap til prosessen, og skriver at regjeringen Reinfeldt på torsdag besluttet at de vil gå for det nye JAS-flyet, dersom Norge velger JAS Gripen som kampflyleverandør.

- En styrke

Major Jarle Ramskjær er informasjonsansvarlig i kampflyprosjektet. Han er kjent med at representanter fra svenske myndigheter kommer til kampflymøtet på mandag, hvor tilbudene fra kandidatene Lockheed Martin og JAS Gripen blir levert.

- Vi har indikasjoner på at forsvarsminister Sten Tolgfors kommer, eller så kommer hans statssekretær til møtet på mandag, sier Ramskjær til Dagbladet.no.

- Vil det styrke JAS Gripens kandidatur som norsk kampflyleverandør dersom også Sverige kjøper det nye JAS-flyet?

- Viljen fra svensk side til å satse på dette flyet, vil være en styrke. Utover dette, ønsker jeg ikke å kommentere saken nærmere før vi har fått gått nøye gjennom hva som faktisk står i tilbudene, sier Jarle Ramskjær.

GRIPEN TAR GREP: Den svenske regjeringen gir JAS Gripen drahjelp i kampen om å få utstyre det norske flyvåpenet med nye kampfly. Foto: AP/CTK, Alexandra Mlejnkov/SCANPIX
GRIPEN TAR GREP: Den svenske regjeringen gir JAS Gripen drahjelp i kampen om å få utstyre det norske flyvåpenet med nye kampfly. Foto: AP/CTK, Alexandra Mlejnkov/SCANPIX Vis mer

- Ikke fått beskjed

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tidligere uttalt at hun helst ser at Sverige skaffer seg samme fly som Norge.

- Det er viktig både med hensyn til kostnadene og muligheten for å oppgradere, sa Strøm-Erichsen etter jagerflydemonstrasjonen onsdag.

Underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet er kjent med at representanter fra svenske myndigheter kommer til kampflymøtet på mandag.

Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere opplysningene i Svenska Dagbladet om at den svenske regjeringen lover at også Sverige vil kjøpe det nye JAS-flyet, dersom Norge velger kampfly fra söta bror.

- Vi har ennå ikke fått en slik beskjed fra regjeringen i Sverige, og kommer ikke til å kommentere dette i helga, sier Salbuvik til Dagbladet.no.

Hun ønsker ikke spekulere i hva det svenske engasjementet vil ha å si for JAS Gripens kandidatur, i kampen med amerikanske Lockheed Martin om å få utstyre det norske forsvaret med nye kampfly.

- Begge kandidatene ligger likt til vi har gått gjennom tilbudene, sier Ann Kristin Salbuvik.

Sjansen øker for svenske kampfly til Norge