Sjanseseilasen

TROMSØ (Dagbladet): Hangarskipet og rustholken «Kiev» skal slepes langs norskekysten - fra Murmansk til India. Norske myndigheter frykter det verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RUSSISK RULETT: Giganten «Kiev» er strippet for våpen og utstyr. Nå skal hangerskipet slepes langs norskekysten på vei mot opphogging i Bombay i India.

To ganger tidligere har det gått galt - vrakene av krysseren «Murmansk» ligger som et spøkelsesskip ved Hasvik i Finnmark. Og utenfor Vesterålen griner rustholken «Boiki».

- Vi er bekymret. Vi vil helst ikke ha et svært russisk hangarskip i fjæresteinene, sier direktør Håvard Holm i Statens forurensningstilsyn.

I januar

Slepet av hangarskipet «Kiev» fra Murmansk til India er blitt utsatt flere ganger.

Nå har norske myndigheter fått opplyst at den lange ferden skal starte i begynnelsen av januar.

«Kiev» var en gang Nordflåtens stolthet. Fartøyet er 274 meter langt, 50 meter høyt og veier 40 000 tonn.

Det ble sjøsatt i 1976 som det første store hangarskip i den sovjetiske marinen. Skipet hadde plass til 35 jagerfly og 35 helikoptre og en stridsstyrke på 1 000 soldater.

- Vi kommer til å følge slepet svært nøye, opplyser avdelingsdirektør Odd V. Vollene i Sjøfartsdirektoratet til Dagbladet.

Ordfører Odd-Egil Simonsen i Hasvik er inderlig lei av å ha vraket av «Murmansk» konstant i synsranden, og orker ikke tanken på hva som kan skje når «Kiev» skal passere utenfor stuevinduene.

- Det er hasardiøst, sier Simonsen.

- Har dere gitt opp å få fjernet «Murmansk»?

- Forsøkene har mislyktes, det fins ikke penger til å gjøre mer. Men nok et vrak orker vi ikke, understreker Hasvik-ordføreren.

Har presset på

Av bitter erfaring har Norge presset på for å få alle opplysninger om slepet som snart skal starte.

- Et av de største norske marinefartøyene, av Nordkapp-klassen, vil følge slepet på ikke-provoserende avstand, forteller Vollene i Sjøfartsdirektoratet .