Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Emmanuel Macrons vanskelige valg:

- Sjarmerende Macron kan overbevise en stol

Tidenes yngste franske president har jobbet i et tett, lite team. Nå starter den store oppgaven med å samle det delte, franske folket. Mandag utnevner han sin statsminister.

SJARMØR: Frankrikes yngste president noensinne, Emmanuel Macron, sier at han er mannen som kan samle det svært delte Frankrike. Macron har lovet å føre en sentrumspolitikk som skal gagne alle franskmenn, og blir omtalt som en person som klarer å overbevise de fleste. «Han er en forhandler, han klarer å sette seg inn i motstandernes syn og har store empatiske egenskaper. Han kan overbevise en stol», sier folk som står ham nær til det franske magasinet L'OBS. Her hilser han på franskmenn i Luxemburg-hagen i Paris denne uka. Foto: Maya Vidon / Zuma / Scanpix 
SJARMØR: Frankrikes yngste president noensinne, Emmanuel Macron, sier at han er mannen som kan samle det svært delte Frankrike. Macron har lovet å føre en sentrumspolitikk som skal gagne alle franskmenn, og blir omtalt som en person som klarer å overbevise de fleste. «Han er en forhandler, han klarer å sette seg inn i motstandernes syn og har store empatiske egenskaper. Han kan overbevise en stol», sier folk som står ham nær til det franske magasinet L'OBS. Her hilser han på franskmenn i Luxemburg-hagen i Paris denne uka. Foto: Maya Vidon / Zuma / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare for et halvt år siden ble du sett på som gal om du tippet at Emmanuel Macron kunne bli Frankrikes president. Men 39-åringen og hans betrodde overrasket alle.

I dag ble han tatt til ed som Frankrikes yngste president noensinne.

- Tiden er kommet for Frankrike til å reise seg. Verden forventer at vi skal være sterke, sa han i sin første tale som president.

Nå starter hverdagen, og allerede mandag må Macron vise hvilken vei han vil føre Frankrike, med å utnevne statsministeren.

- Macron har hittil arbeidet svært diskret i en liten gruppe, som en liten, privat bedrift. Nå må han endre strategi: Skaffe seg allianser og nettverk, sier Christian Lequesne, professor i statsvitenskap ved prestisjeuniversitetet SciencesPo.

Avgjørende valg

TØFF JOBB: Professor Christian Lequesne ved SciencesPo har tro på at Emmanuel Macron kan være mannen som endrer et rigid og ikke-fungerende fransk politisk system. Foto: SciencesPo
TØFF JOBB: Professor Christian Lequesne ved SciencesPo har tro på at Emmanuel Macron kan være mannen som endrer et rigid og ikke-fungerende fransk politisk system. Foto: SciencesPo Vis mer

Allerede mandag skal Macron utnevne Frankrikes nye statsminister, og blir fulgt med argusøyne: Vil presidenten klare å føre en ung, moderne og sentrumsorientert politikk, som ikke har slagside til høyre eller venstre?

- Diskrete Macron har jobbet med andre unge med teknokrat-bakgrunn. Veldig intelligente folk, men uten støtte og erfaring fra de store partistrukturene. Statsminister-valget er derfor avgjørende: Han må finne en person med politisk erfaring - samtidig som den ikke må representere det etablerte politiske systemet, som Macron jo vil endre, sier Lequesne.

Alliert, borgermester eller ..

Dagbladet har bedt Lequesne vurdere hvem som mandag utnevnes til Frankrikes neste statsminister. Også Frankrike-ekspertene Franck Orban (Høgskolen i Østfold), Kjerstin Aukrust og Raino Malnes (UiO) har bidratt:

DEN ALLIERTE: Francois Bayrou (65) er president for det lille sentrumspartiet MoDem (Movement Démocrate). Den erfarne politiker Bayrou ga sin støtte til Macron i valgkampinnspurten, hvoretter Macron gikk flere prosent opp på målingene:

LITT SUR: Presidenten for MoDem-partiet, borgermester i Pau, Francois Bayrou, vil ha mye større innflytelse i fransk politikk enn det Emmanuel Macron synes å ville gi ham. - Han kan bli et problem for Macron, mener Lequesne, men utelukker likevel ikke at han kan bli utnevnt som statsminister mandag. Foto: Christophe Archambault / Afp / Scanpix 
LITT SUR: Presidenten for MoDem-partiet, borgermester i Pau, Francois Bayrou, vil ha mye større innflytelse i fransk politikk enn det Emmanuel Macron synes å ville gi ham. - Han kan bli et problem for Macron, mener Lequesne, men utelukker likevel ikke at han kan bli utnevnt som statsminister mandag. Foto: Christophe Archambault / Afp / Scanpix  Vis mer

- Bayrou har over 30 års politisk erfaring, og Macron må gjøre noe for ham grunnet støtten. Men han representerer ikke det unge og moderne Frankrike, i tillegg til at jeg har tenkt at Bayrou vil bli et problem for Macron helt fra starten. Derfor vil nok Macron prøve å minimere hans makt, så jeg heller mot en annen, sier Lequesne.

Også Aukrust ser på Bayrou som «det heteste tipset», på grunn av lang politisk erfaring.

- Macron har lovet at statsministeren skal ha politisk erfaring, så derfor kan han vel ikke velge et helt nytt ansikt, sier Kjerstin Aukrust.

MACRONS KVINNE: EU-parlament-medlemmet Sylvie Goulard (52) meldte seg tidlig til tjeneste for Emmanuel Macron, og nevnes som mulig statsminister-kandidat. Foto: Alain Jocard / Afp / Scanpix 
MACRONS KVINNE: EU-parlament-medlemmet Sylvie Goulard (52) meldte seg tidlig til tjeneste for Emmanuel Macron, og nevnes som mulig statsminister-kandidat. Foto: Alain Jocard / Afp / Scanpix  Vis mer

KVINNE = det moderne

Macron har lovet at halvparten av hans regjering skal være kvinner, og kan derfor utnevne en kvinnelig statsminister, for å vise at likestilling er viktig for ham, og for å framstå som moderne. Sylvie Goulard (52) er representant i EU-parlamentet, er ikke tidligere minister og kvinne.

- Hun var med i En Marche!-kampanjen tidlig, og ordnet møtet mellom Angela Merkel og Macron, sier Lequesne, som støttes av Franck Orban.

SENTRUMS-REPUBLIKANER: NKM, Nathalie Kosciusko-Morizet, er med i statsminister-spekulasjonene. Foto: Philippe Lopez / Afp / Scanpix 
SENTRUMS-REPUBLIKANER: NKM, Nathalie Kosciusko-Morizet, er med i statsminister-spekulasjonene. Foto: Philippe Lopez / Afp / Scanpix  Vis mer

- Et navn som sirkulerer er den republikanske NKM, Nathalie Kosciusko-Morizet (43), tidligere minister hos Nicolas Sarkozy. Hun er sentrumsorientert, stilte til valg for høyresiden og støtter den moderate republikaneren Alain Juppé. Kanskje grunnen til at hun ligger lavt, er at hun er aktuell? Sier Aukrust.

- For splittende

HET KANDIDAT: Borgermester i Le Havre, Édouard Philippe, er en samlende person i sentrum hos Republikanerne. Foto: Charly Triballeau / Afp / Scanpix  
HET KANDIDAT: Borgermester i Le Havre, Édouard Philippe, er en samlende person i sentrum hos Republikanerne. Foto: Charly Triballeau / Afp / Scanpix   Vis mer

Lequesne mener NKM er for splittende internt hos republikanerne, og trekker i stedet fram republikaneren og borgermesteren i Le Havre, Édouard Philippe (46).

- Philippe har vært en nær rådgiver for Juppé og er en mye mer samlende figur internt hos Republikanerne enn NKM. Han og Macron deler mange av de samme idéene, og jeg har tro på at Frankrikes nye statsminister kan bli ham, sier Lequesne.

Aukrust trekker i stedet fram den republikanske eks-ordføreren i Nice, Christian Estrosi, som trakk seg fra vervet i fjor sommer: «Fristilte han seg for å være disponibel? Han benekter det sjøl, men kan være en kandidat. Han gikk også hardt ut mot egne partifeller som sa at de ikke ville stemme på Macron i andre valgomgang».

Vil overraske

MACRONS BETRODDE: Richard Ferrand (54), generalsekretær i En Marche!, er en erfaren politiker fra Sosialistpartiet, og het kandidat til å bli statsminister i Frankrike. Foto: Eric Feferberg / Reuters / Scanpix  
MACRONS BETRODDE: Richard Ferrand (54), generalsekretær i En Marche!, er en erfaren politiker fra Sosialistpartiet, og het kandidat til å bli statsminister i Frankrike. Foto: Eric Feferberg / Reuters / Scanpix   Vis mer

En Marche!-sjef og erfaren politiker for Sosialistene, Richard Ferrand (54) blir også stadig nevnt. «Han og Macron har jobbet svært tett, og kan bli statsminister», tror både Lequesne, Malnes og Orban.

Aukrust tror han vil unngå å velge en statsminister fra Sosialistpartiet, og heller «overraske med et navn ingen har tenkt på».

Valget av statsminister er viktig, fordi det blir Emmanuel Macrons første politiske utnevnelse, og gir en pekepinn på veien videre. Aukrust tror han vil unngå å velge en statsminister fra Sosialistpartiet, og heller «overraske med et navn ingen har tenkt på».

President-utstråling

- Hittil synes jeg Macron har klart seg bra. Han har allerede klart å få en president-aktig utstråling, og det er litt typisk ham, å være hemmelighetsfull, sier Aukrust.

Både Aukrust og Lequesne har troa på at Macron har kvalitetene som skal til for å fornye fransk politikk, men jobben blir svært utfordrende.

- Er det noen som skal få det til, er det Macron. Han har en sjelden kvalitet, og er forhandlingens sjef: Han kan sette seg inn i sine motstanderes syn, han har empati og styrke. Han har en kraft og en sjarm som kan overbevise en stol, sier en som jobbet med Macron da han var næringsminister til L'OBS.

.

SEIERSRUS: Emmanuel Macron og kona Brigitte Trogneux hilser på den jublende forsamlingen foran Louvre, etter at han for ei uke siden ble valgt til Frankrikes åttende og yngste president. Foto: Christian Hartmann / Reuters / Scanpix 
SEIERSRUS: Emmanuel Macron og kona Brigitte Trogneux hilser på den jublende forsamlingen foran Louvre, etter at han for ei uke siden ble valgt til Frankrikes åttende og yngste president. Foto: Christian Hartmann / Reuters / Scanpix  Vis mer