Sjarmetappe før blodslit

CAPE TOWN (Dagbladet.no): Soveposen er for kort og skiutstyret er sendt til den andre siden av jorda, likevel forsikrer den smilende pr-damen at alt er i den skjønneste orden. Det er en uke til Ann Bancroft og Liv Arnesen legger ut på Sydpol-ekspedisjonen, mens issmeltingen i Cape Town er i full gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Har dere virkelig dratt rundt på store bildekk ute i skogen? Radioprateren i «Capetalk» har store vansker med å forstå hva det er som får to damer i 40-åra til å legge ut på det som i utgangspunktet er verdens lengste skitur.

Etterhvert når budskapet fram. De to tidligere lærerne ville aldri gitt seg Antarktis i vold en gang til hvis det ikke var for opplegget rundt ekspedisjonen. Budskapet er at drømmer kan bli virkelighet - «follow your dream».

Poseproblemer

Liv Arnesen og resten av det 10-12 mannsterke støtteapparatet har inntatt luksuriøse Cape Grace hotel. Et av de beste småhotellene i verden.

- Det er nesten litt for fint her, sier Liv Arnesen.

- Det er bedre å ha det sånn etter at vi har kommet tilbake.

Hun har akkurat oppdaget at soveposen som er bestilt til henne er for kort, og bare rekker henne til haka. Hektisk telefonkontakt med en leverandør i Norge som kan levere lang nok, og tjukk nok sovepose. En bestemt type polsk dun er det eneste som kan holde 34 minusgrader unna.

Like urovekkende er det at alt ski- og fjellutstyr er sendt feil. Den norske transportøren har sendt det til Minneapolis, hvor organisasjonen har sitt hovedkvarter, i stedet for til Cape Town.

Smelter

Det amerikanske støtteapparatet teller ni svært entusiastiske personer. Alt fra markedsførere til teknikere til folk som holder orden på de nærmere 100 gjestene som kommer for å si ha det til de to polfarerne.

Også blide Liz. Hun er pressekoordinator, av det svært energiske slaget. Foreløpig har hun solgt inn ekspedisjonen til BBC Radio, Associated Press, CNN og et ukjent antall sør-afrikanske radiostasjoner. Liz har ingen problemer med å selge følg-drømmen-din-budskapet til mediene.

Liv og Ann blir behørig instruert om hva som er lurt å komme inn på i intervjuene, de må ikke gi noen eksakt dato for avreisen i tilfelle dårlig vær. Hun sørger også for at polfarerne er oppdatert på det lokale nyhetsbildet. Sånn i tilfelle.

Stjerner

Fra tidligere ekspedisjoner er Liv Arnesen vant til å ordne alt selv. Fra proviant til bindinger. Nå har amerikanerne tatt over.

- Jeg har vent meg til det. Det er moro med den amerikanske entusiasmen for prosjektet, sier Liv.

Kjendisstatusen er litt uvant for den nøkterne læreren.

- Vi blir behandlet som stjerner, sendt inn og ut av radio- og tv-studioer uten at vi har gjort noe som helst. Ihvertfall ikke ennå.

I dag kommer de nærmere 100 gjestene. Da blir det enda flere coctail-selskaper, sightseeing og småprat før alvoret begynner. I begynnelsen av november hvis været holder.

BILDEKK: Liv Arnesen forklarer hvorfor det er god trening å slepe rundtpå store bildekk i Nordmarka før en polarekspedisjon.