Sjarmoffensiv for Statoil

Statsminister Jens Stoltenberg brukte både skamros og sjarmtriks for å overbevise landsmøtet om sine to hjertesaker: Privatisering av Statoil og effektivisering av offentlig sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmest programforpliktet reiste landsmøtedelegatene seg og klappet for statsminister Jens Stoltenberg da han entret talerstolen på Youngstorget i formiddag.

Men den virkelige trampeklappen kom først da han skamroste Thorbjørn Jagland og partiet. Stoltenberg skrudde på storsjarmen da han argumenterte for hvorfor Statoil skal privatiseres.

- Vi legger ikke opp til å selge ut Statoil eller SDØE. Staten skal ikke eie mindre. Men Statoil skal bli større, forklarte statsministeren pedagogisk.

- Jeg vet dette er en vanskelig sak for mange. Derfor har vi tatt oss ekstra tid til å diskutere. Nå er tiden kommet for å konkludere. Og jeg håper på bredest mulig støtte til Landsstyrets forslag, ba Stoltenberg til solid applaus.

Ryddesjau

Stoltenberg pekte på paradokset at Norge har flest leger per innbygger i Europa, og like fullt mangler leger. Han trakk også fram misforholdet mellom hvor mye penger som satses på skolen og hvor store mangler skolen fortsatt har. Det er typisk Ap å rydde opp, mener statsministeren.

- Sosialdemokratisk lederskap betyr å rydde opp. Det har det norske folk krav på, mente statsministeren som lovte enklere regler og mindre offentlig administrasjon.

Gikk under talen

I disse budsjett-tider er det stor aktivitet i kulissene. Midt under sjefens tale måtte finansminister Karl-Eirik Schjøtt Pedersen, olje- og energiminister Olav Akselsen og fiskeriminister Otto Gregussen forlate salen.

Men de rakk akkurat å få med seg Stoltenbergs uventede hyllest til Kadra, den 20 år gamle jenta som sørget for å sette omskjæring av kvinner på dagsorden.

- 20-årige Kadra våget å stå fram. Et ungt menneske med stort mot har vist oss hva det handler om. Kadras mot må bidra til at vi setter klare grenser for hva vi kan, og hva vi ikke kan akseptere i et flerkulturelt Norge.

Også homofile og småbarnsforeldre ble lovet støtte, Stoltenberg lovet full barnehavedekning innen 2003 til trampeklapp.

Skamros

Men akklamasjonen nådde nye høyder da statsministeren trakk fram Thorbjørn Jaglands innsats for fred i Jugoslavia.

- En førsteklasses utenriksminister og en førsteklasses partileder, var karakteren fra Stoltenberg. For første gang under talen reiste delegatene seg og klappet.

Men i motsetning til Jagland har ikke statsministeren hastverk med en ny EU-debatt.

- Om det skulle bli aktuelt å søke medlemskap for tredje gang, må vi være trygge på at dette har bred tilslutning i folket.

Les hele talen

STATOIL: Jens Stoltenberg ba om flertall for privatisering av Statoil.