Sjef light?

Etter det famøse lånet til Røkke-selskapet Norway Seafoods vurderer Orkla-styret å innskrenke konsernsjef Jens P. Heyerdahls fullmakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får dette bekreftet av flere styremedlemmer.

- Styret er blitt enig om å diskutere administrasjonens fullmakter i forbindelse med finansielle transaksjoner på et seinere styremøte. Dette vil skje på generelt grunnlag, sier styremedlem Kjell Almskog.

Det er likevel ingen tvil om at lånet på 650 millioner kroner til Røkke-selskapet Norway Seafoods Holding er en sterkt medvirkende årsak til at styret vurderer å vingeklippe Heyerdahl. Lånet ble gitt uten styrets godkjennelse, og brorparten av pengene ble brukt til å finansiere utbytte til aksjonærene.

440 millioner havnet i hovedaksjonær Kjell Inge Røkkes lommer. Et beløp han kan ha brukt til å sikre seg opsjonene på den omstridte Skandia-posten på om lag ti prosent av aksjene i Orkla - aksjer som nå er parkert på ukjente hender.

Røkke har ikke bekreftet at det er han som kontrollerer denne posten.

Høyt støynivå

Kjell Almskog, også kjent som konsernsjef i Kværner, vil ikke kommentere om hans tillit til Heyerdahl er redusert etter Røkke-lånet.

- Men en konsernsjef kan ikke fungere med mindre han har tillit fra styret, poengterer han.

Mektige Jens P. Heyerdahls stilling vil imidlertid bli et styretema, når granskingsrapporten omkring Skandia-posten foreligger, antakelig i midten av desember.

- Er Orklas renommé svekket de siste månedene?

- Det høye støynivået tar dessverre oppmerksomhet bort fra at Orkla, tross alt, er et meget godt selskap med sterke resultater, svarer Almskog en smule unnvikende.

Opprørt Sveaas

Storaksjonær og styremedlem Christen Sveaas er derimot krystallklar i sin dom. Han karakteriserer overfor Dagbladet lånet Orkla ga til Norway Seafoods som «meget negativt», og er overhodet ikke i tvil om at de siste månedenes begivenheter har skadet selskapet.

- Hvor viktig er det for Orkla at selskapet gjenvinner tillit som er tapt de siste månedene?

- Meget viktig, sier Sveaas, uten å utdype hvordan dette skal skje.

Vide fullmakter

Stein Stugu, styremedlem og konserntillitsvalgt i Orkla, synes det er naturlig at debatten om Orkla-ledelsens fullmakter kommer opp nå.

- Administrasjonens investeringsmuligheter har vært innenfor relativt vide fullmakter. Diskusjonen om disse fullmaktene ville kommet uavhengig av denne saken. Men lysten er nok blitt større nå, erkjenner han.

- Hva vil dette bety for Jens P. Heyerdahl?

- Det vil jeg ikke spekulere på. Orkla er inne i strategidiskusjoner, hvor selskapet skal gjennomgås fra a til å.