- KAN FÅ ENORME KONSEKVENSER: Erik Bruce i Nordea frykter en dominoeffekt: - Hvis dette setter i gang liknende prosesser i andre land, spesielt Euro-land, kan dette få enorme konsekvenser også i Norge. Video: DBTV Vis mer

Sjefanalytiker: - Brexit kan få enorme finansielle og økonomiske konsekvenser

Sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce frykter økonomisk ragnarok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bruce tror at dersom folket i Storbritannia melder seg ut av EU i dag, vil det få store konsekvenser for den norske økonomien i morgen. Han kommer med noen dystre spådommer i Dagbladets livesending som foregår akkurat nå.

- I morgen kan det blir kraftig nedgang på Oslo Børs hvis det Brexit blir et faktum. Det blir stor uro i markedene, men det blir ikke noen finanskrise. Jeg tror nok det tar noen dager også ser man konsekvensene på markedene og at det vil bli mer positivt på børsmarkedene etter hvert, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

Bruce tror likevel ikke at det blir noen finanskrise.

Ringvirkninger

En finanskrise tror jeg ikke mange venter, og jeg tror nok det går noen dager hva konsekvensene, også kan vi komme tilbake til mer positivt.

GRATIS: Tatoveringssjappen er fullbooket. De vil vise at folkeavstemningen i Storbritannia om EU-medlemskap er like permanent som en tatovering. Video: CNN Vis mer

- Hvis land begynner å tvile på hele Euro-prosjektet kan det bli krise for norsk økonomi, sier Bruce og fortsetter:

- Hvis flere land tviler på hele Euro-prosjektet kan det få helt andre konsekvenser. Hvis Brexit starter en oppløsning av EU kan det bli krise for finansmarkedene. Hvis Euro-land skal ha folkeavstemninger, som for eksempel det har vært krav om fra høyresiden i Frankrike, vil økonomien bli svakere, og EU er en stor og viktig handelspartner for Norge. Smitteeffekten har en større betydning enn selve Brexit, forklarer Erik Bruce.

Den største effekten kan være på mindre eksport av norsk fisk til Storbritannia.

Tror ikke på Brexit

Bruce forteller videre at siden Storbritannia har pund, har det ikke så mye å si for Euro-valutaen. Det er en større uro i markedene da Hellas hadde avstemning fordi de har Euro.

Personlig tror ikke Bruce at det blir noen Brexit.

- Jeg tror folk er redd for de økonomiske konsekvensene for en Brexit, og jeg tror ikke de vil ta ansvar for noe de ikke vet hva er, sier Bruce.