Sjefanalytiker åpner nå for renteøkning i år

To andre analytikere tror imidlertid at det ikke kommer før tidligst neste år.

RENTEHAUK: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets utelukker ikke en renteøkning fra Norges Bank sent i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
RENTEHAUK: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets utelukker ikke en renteøkning fra Norges Bank sent i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norske konsumpriser steg kraftig i august, og bidrar til kronerally tirsdag formiddag.

- Klart rentepositivt - Utfallet var klart rentepositivt, noe som er reflektert i markedsreaksjonene. Om Norges Bank vurderer løftet som varig, bidrar dagens tall til at sentralbanken kan komme til å framskynde tidspunktet for første renteøkning når de legger frem sin rapport neste uke.

- Vi tror likevel at rentehoppet vil la vente på seg, siden vi har betydelig lavere vekstanslag for norsk økonomi det neste året enn Norges Bank har, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Venter på regionalt nettverk Makroekspertene i Handelsbanken og Nordea ser nå for seg en renteøkning 1. halvår neste år, sistnevnte kanskje allerede i år.

- Vi forventer uendret styringsrente fra Norges Bank neste uke, men samtidig en kraftig oppjustering av rentebanen. En renteøkning kan komme så tidlig som 1. halvår neste år, med mindre Norges Banks regionale nettverk er veldig svakt, sier analytiker Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Renteøkning i år? Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea påpeker at lav inflasjon har vært hovedargumentet for lave renter i Norge.

- Norges Bank vil trolig ikke konkludere med at inflasjonen varig er tilbake på målet, men sannsynligvis med at den er rundt 2,0 prosent. Det bør heve rentebanen betydelig. skriver han i en kommentar.

Han peker på at kronen fortsatt er på den svake siden av Norges Banks spådommer, og at den neste rentebanen fra Norges Bank trolig vil peke mot en renteøkning tidlig neste år, eller muligens sent i år.

Flere nyheter Vinneraksje steg 22,2 prosent - oljeprisen dundret ned
Her er Norges dyreste turistmål
Amerikansk bank gjør storkutt