I tvil: Erik Bruce tror ikke dagens tall er nok til å hindre rentekutt i september, men mener det kan skape litt mer tvil. Foto: Are Haram / Finansavisen
I tvil: Erik Bruce tror ikke dagens tall er nok til å hindre rentekutt i september, men mener det kan skape litt mer tvil. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer

Sjefanalytiker: Dette skaper tvil om rentekutt

Fredag har det tikket inn arbeidsledighetstall fra både SSB og NAV. Det skaper mer usikkerhet rundt et eventuelt rentekutt i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i mai 131.000 arbeidsledige i Norge, justert for sesongvariasjoner. Det utgjorde 4,7 prosent av arbeidsstyrken, viser den ferske Arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet en ledighetsrate på 4,6 prosent.

Ledigheten gikk opp med 2.000 personer fra februar (gjennomsnitt av januar-mars) til mai (gjennomsnitt av april-juni). Endringen er innenfor feilmarginen.

Tall fra NAV

Også NAV har fredag lagt frem sine arbeidsledighetstall.

De viser at det ved utgangen av juli er registrert 87.700 helt arbeidsledige hos Nav. Det er 2.400 flere enn på samme tid i fjor. Arbeidsledigheten er med dette 3,2 prosent, mot 3,1 prosent i juli i fjor.

Ifølge TDN Finans var dette akkurat som ventet.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 99.600, hvilket tilsvarer 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er 6.600 flere enn i juli i fjor, da ledigheten var på 3,4 prosent.

Sterke tall

Swedbank mener dagens makrotall er såpass sterke at Norges Bank kommer til å holde renten uendret i september og at kronen vil styrke seg til 9,2-9,3 mot euro innen to måneder.

- Dette er gode tall. Særlig Nav-ledigheten falt videre i juli, og dataene viser nå at antallet helt ledige nådde en topp i februar. Det er et signifikant omslag, fra klart stigende ledighet gjennom fjoråret, til nå i høy grad fallende ledighet, sier seniorøkonom i Swedbank, Øystein Børsum, ifølge TDN Finans.

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, mener på sin side at tallene ikke er så gode som man kan få inntrykk av, og fastholder troen på rentekutt.

- Vi mistenker at ledigheten har stabilisert seg fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, ikke fordi sysselsettingen tar seg opp. Selv om registrert ledighet er litt bedre enn ventet, er det i så fall av feil grunn, sier Due-Andresen til TDN Finans.

Hun tror med det at rentekuttet vil komme i september slik Norges Bank tidligere har indikert.

I tvil

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, viser til at trenden for registrert ledighet har vært helt flat siden nyttår, mens de fleste, inkludert Norges Bank, trodde den ville stige.

Dette tror han kan skape tvil om rentekuttet.

- Jeg tror ikke dette er nok til å hindre et septemberkutt, men det skaper litt mer tvil om det. Norges Bank var samtidig ganske klare på at det blir kutt i september og det skal ganske mye til for at de lar være å følge renteprognosen, sier han, ifølge nyhetsbyrået.

Ulike tall

Hver måned legges det frem to ulike tall for antall arbeidsledige i Norge.

Det ene gjelder dem som er registrert som helt arbeidsledige hos NAV. Disse viser hvor mange som søker jobb via NAV, og gir også tall på hvor mange av disse som mottar dagpenger.

Det andre er tall over både registrerte og ikke-registrerte ledige, basert på intervjuundersøkelser i regi av Statistisk sentralbyrå – kalt AKU-ledigheten. Normalt ligger AKU-ledigheten på et klart høyere nivå enn den registrerte ledigheten.

Flere nyheter:

SSB: Dystre utsikter for industrien
Vi shoppet mindre i juni