FERIE TIL BESVÆR: Haje Jan Kamps bestemte seg for å innføre ubegrenset ferie for sine ansatte. Dette for å øke trivselen, men istedet møtte de på uventede problemer. De ansatte tok nemlig mindre ferie og ble rett og slett utbrent. Foto: NTB Scanpix
FERIE TIL BESVÆR: Haje Jan Kamps bestemte seg for å innføre ubegrenset ferie for sine ansatte. Dette for å øke trivselen, men istedet møtte de på uventede problemer. De ansatte tok nemlig mindre ferie og ble rett og slett utbrent. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sjefen bestemte seg for å gi sine ansatte ubegrenset ferie. Det gikk ikke helt som planlagt

Oppsiktsvekkende effekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager er store deler av det arbeidende Norge travelt opptatt med å bruke opp sine velfortjente ferieuker, mens en regntung høst på kontoret foreløpig er et problem få, om noen, ønsker å forholde seg til.

Om det var disse deprimerende framtidsutsiktene eller andre motiver som fikk Haje Jan Kamps, sjefen i fotofirmaet Triggertrap, til å tenke nytt vites ikke, men han innførte i 2014 ubegrenset ferie for sine ansatte.

Selv sier han i en bloggpost på Medium at han ville øke trivselen blant de som arbeidet for ham, men at han naturligvis var skeptisk med tanke på produktiviteten. Folk kunne jo reise bort så mye de ville.

Det var derimot et ganske annet problem som dukket opp.

- Uventet problem Det Kamps ikke hadde forutsett var at folk tok langt færre feriedager enn tidligere.

- Da vi så på tallene viste det seg at vi hadde et uventet problem. Folk tok ikke for mye ferie - snarere tvert imot, skriver han.

Han peker på at de i Storbritannia har en praksis på at de ansatte til stadighet blir minnet på hvor mange feriedager som gjenstår i det inneværende kalenderåret. I henhold til hans logikk gjør det at folk er mer tilbøyelige til å ta ferie.

Dette forsvant med Triggertraps nye løsning. Et annet aspekt var fellesskapsfølelsen.

- Fordi de ansatte ikke lenger hadde et fast antall feriedager de hadde rett på, fikk de dårlig samvittighet for å ta fri. Samtidig ble det vanskelig for sjefene å følge med på hvem som faktisk gjorde det de skulle, og hvem som ikke trakk sin del av lasset. Noen tok en uke her og en uke der, mens andre bare tok en dag nå og da. Likevel virket det som om de sistnevnte også «alltid» var borte, skriver Kamps.

Nye grep Resultatet var kort og godt at den nye ordninga ikke fungerte. På noen som helst måte. De ansatte ble utbrente, antallet feriedager gikk drastisk ned og paradoksalt nok var sjefene enda mer stresset over ferieordningen.

Dermed ble det gjort endringer før arbeidsåret 2015. Følgende fire punkter ble implementert.

• Antallet feriedager blir nå bokført slik at alle kan se hvor mange dager en selv og hans/hennes kolleger har vært borte.
• De ansatte har ansvar for å passe på at kollegene ikke blir utbrent, og skal presse dem til å ta ferie dersom det virker å være nødvendig.
• Fortsatt ubegrenset antall feriedager så lenge kollegene dine ikke har noe problem med det.
• Innføring av pengebonuser til de ansatte som tar 14 eller flere dager i første eller andre halvdel av kalenderåret som incentiv til å ta lengre ferier.

Så gjenstår det å se om Triggertraps nye grep faktisk fungerer. Også Kamp innrømmer at det vil bare tiden vise.