DREPT: Palestinere slukker brannen etter luftangrepet mot bilen der Hamas´ militærleder Ahmed Jabari befant seg. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS.
DREPT: Palestinere slukker brannen etter luftangrepet mot bilen der Hamas´ militærleder Ahmed Jabari befant seg. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS.Vis mer

Sjefen for Hamas' militære gren drept i attentat

Luftangrep og kraftige eksplosjoner i Gaza nå. Israel truer med å utvide til bakkeangrep og Hamas varsler hevnaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hamas´ militære leder Ahmed Jabari er drept i et israelsk luftangrep i Gaza by i dag.

Det bekrefter både israelske etterretningskilder og Hamas overfor flere medier, skriver blant andre den israelske avisa Haaretz.

I 17-tida blir det ennå meldt om  eksplosjoner i Gaza. Det israelske militæret har døpt offensiven «Operasjon Forsvarssøyle», melder israelske medier. Palestinske aktivister opplyser at minst ni er drept, og hevder det er barn blant ofrene.

Talskvinne Avital Leibovich uttaler at angrepet var starten på en operasjon der målet er bevæpnede grupper som har stått bak rakettangrep mot Israel. Det er ukjent hvor omfattende operasjonen er.

Israelske talspersoner hevder at bakkestyrker står klare for å kunne bli satt inn på kort varsel, og israelske medier melder om troppeforflytninger og at reservister skal være kalt inn til tjeneste.

- Alt er på bordet. Om nødvendig er IDF klare til å starte en bakkeoperasjon, skriver israelerne via twitterkontoen @IDFSpokesperson.

- Hvis jeg hadde vært en Hamas-aktivist akkurat nå, ville jeg søkt dekning under bakkenivå, sier en annen talsmann for det israelske militæret til Sky News.

Samtidig varsler Hamas hevnaksjoner etter attentatet.

«Rekkevidden av vår sorg vil bli reflektert i omfanget av vår respons», heter det i en uttalelse fra Hamas ifølge Ynet.

Det er ikke kjent om sivile er drept   angrepene, og i så fall hvor mange. Flere av eksplosjonene skal ha vært svært nær boligkomplekser.

Pågående angrep Palestinske sikkerhetskilder og sykehuspersonell opplyser til al Jazeera at det i ettermiddag ble gjennomført minst fire flyangrep flere steder i Gaza. To av eksplosjonene skal ha skjedd i Gaza by, mens ett nedslag var lenger nord, og ett i den sørlige byen Khan Yunis.

Ahmed Jabari skal ha vært i toppen av Israels liste over de mest ettersøkte Hamas-lederne.  Han koordinerte mye av Hamas' militære kapasitet og strategi, men er også kjent for å ha ledet forhandlingene med israelerne i fjor som endte med utvekslingen av fanger sidene imellom.

- Han var direkte ansvarlig for gjennomføringen av terrorangrep mot den israelske stat gjennom flere år, uttaler det israelske militæret ifølge al Jazeera.

- Må betale en høy pris Det har vært flere gjensidige voldshandlinger over grensa de siste ukene. Israel gjennomførte flere angrep mot Gazastripen natt til mandag som svar på at raketter ble skutt mot det sørlige Israel. Flere personer på begge sider er blitt drept.

På et møte med borgermestere i Sør-Israel i går, sa israels statsminister Benjamin Netanyahu at det er hans ansvar å velge det riktige tidspunktet for å bestemme hva som skal være prisen å betale for rakettangrepene.

- Den som tror de kan skade dagliglivet til befolkningen i sør uten å betale en høy pris, de tar feil, sa Netanyahu, ifølge Haaretz.