BEST MED TOBASELØSNMING: Generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad, mener det hadde vært best med to kampflybaser. Det kommer fram i hans hemmelige råd til forsvarssjef Harald Sunde. Sunde gikk for enbaseløsning på grunn av økonomiske årsaker. Foto: Berit Roald / SCANPIX
BEST MED TOBASELØSNMING: Generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad, mener det hadde vært best med to kampflybaser. Det kommer fram i hans hemmelige råd til forsvarssjef Harald Sunde. Sunde gikk for enbaseløsning på grunn av økonomiske årsaker. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Sjefen for luftforsvaret uenig i forsvarssjefens kampbasevalg

I et hemmelig dokument fra Generalinspektøren for Luftforsvaret til Forsvarssjefen framkommer det at han mener det er best med to kampflybaser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et internt dokument fra generalmajor Finn Kristian Hannestad, som er generalinspektøren for Luftforsvaret, framkommer det at han mener det ville vært best med to kampflybaser for Norges nye F-35-jagerfly.

Det hemmelige dokumentet ble overlevert til forsvarssjef Harald Sunde 27. oktober.

Men for under en uke siden overleverte Sunde sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Espen Barth Eide, der han anbefalte regjeringen å gå for en enbaseløsning på Ørland hovedflystasjon.

- To baser best Utredningen om ny kampflybase ble startet før arbeidet med forsvarssjefens fagmilitære råd startet. Hannestad skriver i dokumentet at han og luftvingsjefene ved hovedflystasjonene i Bodø og Ørland fram til følgende:

«Innledningsvis ble vi bedt om å vurdere situasjonen ut fra et rent styrkeproduksjonsperspektiv, der økonomi, støy og kompetansedimensjonen var utelatt. Med disse begrensningene konkluderte vi med at to baser var best.»

Videre skriver Hannestad at økonomiske hensyn senere har overbevist han om at én base er vesentlig billigere å både investere i og drifte enn to, og at han derfor ikke vil anbefale en investering i to kampflybaser «på bekostning av andre viktige kapasiteter».

Redusert stridsevne og økt sårbarhet Likevel påpeker han at dette reduserer fleksibilitet og stridsevne, samtidig som sårbarheten økes.

«Ørland vurderes som det beste alternativet med hensyn til styrkeproduksjon totalt sett, mens Bodø vurderes som det beste alternativet med hensyn til operasjoner.»

Det framkommer at driftskostnadene i et 40 års-perspektiv skiller Ørland og Bodø med én milliard kroner: 74 millioner på Ørland og rundt 75 milliarder i Bodø. Investeringskostnaden er derimot større: 3,2 milliarder kroner på Ørland og 8 milliarder i Bodø.

«Investeringsforskjellen mellom Bodø og Ørland er en viktig årsak til at Ørland rangeres foran Bodø som enebase for nye kampfly.»

Årsaken til den store forskjellen er at støykonsekvensene i Bodø fører til at det må etableres en ny rullebaneløsning sørvest for dagens rullebane. Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy har tidligere sagt til Dagbladet at dette argumentet blir meningsløst, ettersom rullebana må flyttes uansett.

- Stiller seg bak Infoleder Ola K. Christensen i Luftforsvaret påpeker at Hannestad stiller seg bak forsvarssjef Sundes fagmilitære råd.

- Han er en del av forsvarssjefens ledergruppe, som alle stiller seg bak hans helhetlige råd, sier Christensen.

Generalmajor Hannestad var ikke tilgjengelig for kommentar i kveld.

GIKK FOR ENBASELØSNING: Forsvarssjef Harald Sunde (t.h.) overleverte det fagmilitære råd for den videre utviklingen av Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth-Eide 24. november. Foto: Berit Roald / Scanpix
GIKK FOR ENBASELØSNING: Forsvarssjef Harald Sunde (t.h.) overleverte det fagmilitære råd for den videre utviklingen av Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth-Eide 24. november. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer