Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefen forsvunnet

Kongressen forsøker å tvinge den tidligere Enron-sjefen Kenneth Lay til å vitne, men Lay har forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den tidligere sjefen i Enron nektet å møte kongresskomiteene som skal etterforske den stadig voksende Enron-skandalen, var begeret fullt for de amerikanske folkevalgte. Finanskomiteen ønsker å overbringe en rettslig stevning til Kenneth Lay, som nekter å møte i Kongressen fordi han mener etterforskningskomiteene har forhåndskonkludert hans rolle i konkursen. Det viser seg at det ikke blir så lett.

Lay har forsvunnet, og kan derfor ikke motta stevningen.

- Vi fikk kontakt med Lays advokat i ettermiddag, og han vet ikke hvor Lay befinner seg. Det finner vi mildt sagt pussig, sier Peggy Peterson, finanskomiteens talskvinne, ifølge Yahoo.

Lay trakk seg fra Enron-styret i går. Samtidig hevdet to av komiteene som etterforsker skandalen at de ville tvinge Lay til å møte opp i kongressen. De ønsket å stevne ham i går, slik at Lay måtte møte i dag. Men Lay har ikke mottatt stevningen, og behøver derfor ikke møte opp i Kongressen.

Forventningene til Lays vitnemål var enorme på forhånd, og skuffelsen over at han trakk seg var ikke mindre. Men selv med en stevning behøver ikke Lay fortelle alt han vet. I USA har man en grunnlovsfestet rett til å tie hvis man gir opplysninger som kan være til skade for seg selv. Etter alt å dømme vil Lay benytte seg av denne åpningen dersom han skulle bli tvunget til å vitne i Kongressen.

Kenneth Lay tjente over 1 milliard kroner på å innløse opsjoner i energiselskapet Enron mens aksjekursen var på topp. Mindre enn et år senere var selskapet konkurs og 20 000 ansatte satt på bar bakke. Mange har hevdet at sjefen i selskapet ikke kunne unngått å vite om den forestående konkursen. Vitnemålet hans i kongressen skulle bringe lys over hvor mange som visste hva i selskapet.

FORSVUNNET: Den tidligere toppsjefen i Enron, Kenneth Lay, nekter å avgi vitneforklaring til den amerikanske kongressen i forbindelse med konkursen i energiselskapet. Nå ønsker amerikanske politikere å stevne ham, men Lay har forsvunnet og stevningen kan ikke overleveres.
Hele Norges coronakart