Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobbeksperiment:

Sjefen innførte fire dagers arbeidsuke - med samme lønn

Nå skryter han av resultatene.

FRITID: En arbeidsgiver i New Zealand innførte en ny ordning, slik at for eksempel småbarnsforeldre skulle få mer tid til barna sine. FOTO: Suwipat Lorsiripaiboon / Shutterstock / NTB Scanpix
FRITID: En arbeidsgiver i New Zealand innførte en ny ordning, slik at for eksempel småbarnsforeldre skulle få mer tid til barna sine. FOTO: Suwipat Lorsiripaiboon / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire dagers arbeidsuke med full lønn. Høres det ut som en god avtale? Selskapet Perpetual Guardian i New Zealand testet det ut, og de mener det ga strålende resultater.

For mange kan en normal norsk arbeidsuke gå ut over tida til alle gjøremålene som skal gjennomføres. Kanskje har du en hage som skal stelles, et rom som skal pusses opp, eller rett og slett trenger mer tid til en ny og spennende hobby.

For å bedre balansen mellom privatliv og arbeidsliv, bestemte grunnleggeren av Perpetual Guardian, Andrew Barnes, seg for å gjøre et aldri så lite arbeidslivseksperiment.

Selskapet jobber blant annet med stiftelser, testamenter og eiendomsplanlegging

Barnes satte i gang en forsøksperiode hvor selskapets 240 ansatte skulle jobbe åtte timer dagen, fire dager i uka, men bli betalt for fem.

HVA SKJER NÅ?: New Zealands trafikkorganisasjon får mye skryt for denne kampanjevideoen som viser på en finurlig måte hvor farlig det kan være å kjøre for fort. Selv små feil kan føre til en tragedie. Video: New Zealand Transport Agency Vis mer Vis mer

Suksess

Idéen var at det ville gi de ansatte muligheten til å konsentrere seg fullt og helt om oppgavene sine i arbeidstida, ettersom de får tid til å få unna private gjøremål på den ekstra fridagen.

- Våre funn viser en massiv økning i engasjement og tilfredsstillelse hos de ansatte. Vi har også sett en økning i de ansattes vilje til å bli værende i selskapet. Samtidig har vi ikke sett en nedgang i produktiviteten, skryter Barnes i et intervju med New Zealand Herald.

For å forsikre seg om at forskningsresultatene fra prøveperioden er objektive, har Barnes invitert to universitetsansatte til å analysere dem.

Samarbeidet med ansatte

Resultatene fra forsøksperioden, som varte i åtte uker fra mars til april, viser at hele 78 prosent av de ansatte i selskapet føler at de lykkes med å skape balanse mellom arbeidslivet og privatlivet. Det er en økning på hele 24 prosentpoeng, ifølge The Guardian.

Jarrod Haar, professor i personalledelse ved Auckland University of Technology, opplyser om at også de ansattes stressnivå sank med sju prosentpoeng som et resultat av forsøksordningen.

Foreleser ved Auckland Business School, Helen Delaney, mener at en av grunnene til suksessen var at de ansatte fikk lov til å delta i planleggingen av eksperimentet.

- De ansatte skapte flere ordninger som skulle hjelpe dem med å jobbe mer effektivt. Blant annet automatiserte de manuelle prosesser og luket ut ikke-jobbrelatert bruk av Internett, sier hun.

OSLOFERIE: Da et par fra New Zealand oppdaterte om katastrofeferien i Paris på sosiale medier, kom Visit Oslo og Waterdrop til unnsetning. Video: Waterdrop Vis mer

Mer tid med barna

Arbeidsgiveren hevder at på tross av én mindre arbeidsdag, klarte de ansatte å fullføre like mange oppgaver som de gjorde tidligere.

- Vi betaler for produktivitet. Vi skaper et tydelig skille mellom antallet timer man oppholder seg på arbeidsplassen, og hva man får ut av det.

Han sier at han ikke ser noen grunn til at for eksempel småbarnsforeldre skal trekkes i lønn, om de klarer å fullføre arbeidsoppgavene sine på færre timer.

- Om vi kan la foreldre tilbringe mer tid med barna sine, hvordan kan det være en dårlig løsning?

Nå har Barnes bedt styret om å forlenge ordningen.

- Interessant

Til og med New Zealands arbeidsminister, Ian Lees-Galloway, har bitt seg merke i resultatene. Han synes det virker interessant, og ønsker å oppmuntre selskaper til å teste ut nye arbeidsmodeller.

- Jeg er virkelig interessert i å arbeide med selskaper som ser på muligheter for å være mer fleksible overfor sine ansatte, og som ønsker å forbedre produktiviteten samtidig som de samarbeider med personellet og tar hensyn til lover og regler, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!