Sjefen kan sjekke jobb-PC

En arbeidsgiver er blitt frikjent for beskyldninger om trakassering etter å ha sjekket på- og avlogging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En ansatt ved et billakkeringsfirma i Oslo gikk til sak mot sin arbeidsgiver for trakassering og mobbing. Nå er arbeidsgiveren frikjent på alle punkter i Oslo tingrett, skriver Aftenposten.


Sjekket fravær

Arbeidsgiveren syntes den kvinnelige medarbeideren var mye borte fra jobben. Firmaet hyrte inn et spesialistfirma for å gå igjennom av- og pålogging på datamaskinen som kvinnen disponerte. PC-loggen ble brukt som bevis i rettssaken for at hun hadde hatt ugyldig fravær, uten å ha trukket fra lønn.

Sjekking av elektroniske spor på datautstyr som eies av bedriften, støttes av ekspert på arbeidsrett.

- PC står riktignok for «personal computer», men jobb-PC\'en er ikke personlig. Den er tvert imot et verktøy som tilhører arbeidsgiver, og som arbeidsgiver har mulighet til å sjekke, sier jusprofessor og ekspert på arbeidsrett, Henning Jakhelln.

Han påpeker imidlertid at arbeidsgiver må ha en god grunn og at kontrollen ikke kan gå lenger enn strengt tatt nødvendig.

Ubalanse

Datatilsynet mener bruk av elektroniske spor som bevis kan føre til skjevfordeling.

JOBB-PC KAN SJEKKES: Et Oslo-firma ble nylig frikjent for mobbing og trakassering i Oslo tingrett for å ha gått igjennom en medarbeiders fravær ved hjelp av elektroniske spor på PC\'en. Bildet har ikke sammenheng med saken. Foto: Lise Åserud/SCANPIX.
JOBB-PC KAN SJEKKES: Et Oslo-firma ble nylig frikjent for mobbing og trakassering i Oslo tingrett for å ha gått igjennom en medarbeiders fravær ved hjelp av elektroniske spor på PC\'en. Bildet har ikke sammenheng med saken. Foto: Lise Åserud/SCANPIX. Vis mer

- Kvaliteten på elektroniske spor er svært varierende, og i arbeidskonflikter vil det i mange tilfeller oppstå en ubalanse i mulighetene for å legge frem elektroniske spor, sier avdelingsdirektør, Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

Aanonsen legger til at elektroniske spor som opprettes automatisk og som deretter brukes til et annet formål - som bevis - reiser spørsmål om rettsikkerhet.

Hva mener du? Si din mening nedenfor!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer