ÅRETS SJEF?: Dan Price, administrerende direktør i Gravity Payments bestemte seg i fjor for å gå ned fra sju og en halv million i lønn for for å finansiere en lønnsøkning for sine ansatte. Foto: Gravity Payments
ÅRETS SJEF?: Dan Price, administrerende direktør i Gravity Payments bestemte seg i fjor for å gå ned fra sju og en halv million i lønn for for å finansiere en lønnsøkning for sine ansatte. Foto: Gravity Payments Vis mer

Sjefen kuttet egen lønn med 90 prosent så alle i firmaet skulle få minst 585 000 kroner. Nå er avkastningen doblet

Husker du «verdens beste sjef»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det vakte oppsikt i fjor, da Dan Price, sjefen for Gravity payments, annonserte at han ville gå ned i lønn så han kunne øke de ansattes inntekt.

Han fikk en vekker da en av hans ansatte mente han ikke brydde seg om at folk ikke klarte å leve på lønna, ifølge inc.com.

Gikk ned i lønn - Jeg var så merket av finanskrisa at jeg stolt og proaktivt endte opp med å skade mine ansatte, sa Price Inc.com.

Han kom på en studie av nobelprisvinneren i økonomi, Daniel Kahneman, der han fant ut at folk som tjente over 75 000 dollar (627 000 kroner med dagens kurs) ikke ble lykkeligere av høyere lønn. Derimot var de mindre lykkelige jo mindre man tjente under dette.

I Gravity payments tjente de fleste 35 000 dollar, altså under halvparten. Han bestemte seg for å gi alle de 120 ansatte 70 000 dollar (585  000 kroner med dagens kurs).  For å finansiere dette, gikk han ned i lønn til samme beløp, fra åtte millioner kroner.

Da han annonserte det for de ansatte, brøt de ut i spontan applaus.

Historien gikk verden rundt, og har nå over 500 milloner interaksjoner i sosiale medier. Videoen er den mest delte i NBCs historie.

Doblet avkastningen Nå er det ett år siden lønnskuttene, og spørsmålet er: Er de ansatte lykkeligere? Går bedriften bedre?

Det korte svaret er ja. Ifølge Inc.com har inntektene vokst dobbelt så fort, og avkastningen er doblet. All oppmerksomheten utspillet skapte, er naturligvis en stor del av forklaringen. Kundeforespørslene økte fra 30 i måneden til over 2000, og de har klart å beholde 95 prosent av kundemassen.

Men alt er ikke perfekt for Price. Det største skjæret i sjøen nå, er at hans bror, som han startet Gravity med, har saksøkt ham, tilsynelatende for nekte å selge Gravity da det var på topp. Dan Price sier selv han tilbød å kjøpe ut broren, til 4-5 millioner dollar. Fram til rettssaken i mai, er det beregnet at det vil koste Price én million dollar, noe som vil true bedriftens eksistens, ifølge Inc.com.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer