- Sjefen lukter alkohol, varslet Alessandra. Så fikk hun sparken.

Men Moss tingrett vil ikke ta i saken. Ryanair vant første runde etter Rygge-rabalder.

 - LUFTA ER IRSK:  Alessandra Cocco fra Italia (til venstre) og Zuzanna fra Slovakia er tidligere Ryanair-kolleger med base på Rygge. Zuzanna har valgt å dra tilbake til hjemlandet, mens Alessandra blir i Norge for å ta et rettslig oppgjør med flygiganten etter at hun fikk sparken. Stevningen hennes ble avvist av Moss tingrett. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.
- LUFTA ER IRSK: Alessandra Cocco fra Italia (til venstre) og Zuzanna fra Slovakia er tidligere Ryanair-kolleger med base på Rygge. Zuzanna har valgt å dra tilbake til hjemlandet, mens Alessandra blir i Norge for å ta et rettslig oppgjør med flygiganten etter at hun fikk sparken. Stevningen hennes ble avvist av Moss tingrett. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom du har noe uoppgjort med Ryanair, så er adressen rettsvesenet i Irland.

Moss tingrett vil ikke ha «noe å gjøre» med slike saker.

Det er den utvetydige konklusjonen i kjennelsen som nå er kommet etter Ryanair-bråket på Rygge tidligere i år.

Den italienske flyvertinnen Alessandra Cocca, som jobbet fra Rygge med bosted i nabokommunen Råde, stevnet den irske flygiganten for norsk rett etter at hun fikk sparken i vinter. Hun er den første i Europa som på denne måten har utfordret lavprisselskapet med over 8 000 ansatte i  ulike selskap.

Stevningen gjaldt både usaklig oppsigelse og ulovlig innleie av arbeidskraft.

I vår sa statsminister Jens Stoltenberg at han aldri har reist med Ryanair. Og utenriksminister Espen Barth Eide lovet at han skal forsøke å unngå å fly med selskapet igjen på grunn av de ansattes arbeidskontrakter.

Anker direkte YS-organisasjonen Parat, som er den store fagforeningen for kabinansatte, har fått partshjelp både av YS og LO i saken, som blir regnet som en viktig prinsippsak i det nye «grenseløse» arbeidslivet.

 IKKE LUKKET:  Rettstvisten mellom flyvertinnen og Ryanair kan gå hele veien til Høyesterett, varsler advokat Christen Horn-Johannessen, som fører saken for kabinsansattes fagforening Parat. I dag leverte han anken til Borgarting lagmannsrett. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
IKKE LUKKET: Rettstvisten mellom flyvertinnen og Ryanair kan gå hele veien til Høyesterett, varsler advokat Christen Horn-Johannessen, som fører saken for kabinsansattes fagforening Parat. I dag leverte han anken til Borgarting lagmannsrett. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

Advokat Christen Horn Johannessen innser at tingretten har lånt øre til Ryanair.

- Vi verken liker eller er enig i kjennelsen. Det positive ved den er det er vi som styrer ankeprosessen slik at vi kan få en riktig avgjørelse av lagmannsrett og eventuelt Høyesterett. Vi ser fram til det, og anken til Borgarting lagmannsrett sendes i dag, sier Horn Johannessen til Dagbladet.

Han tror kjennelsene både i tingrett og lagmannsrett ville blitt anket av tapende part uansett.

Høyesterett - eller irsk rett Ryanair vil være bundet av et tap i norsk Høyesterett. Med motsatt utfall, må eventuelt den sparkede italienske flyvertinnen starte en ny rettsrunde i Ryanairs hjemland Irland.

Den italienske kvinnen var ansatt i det irske selskapet Crewlink Ireland Ltd, som jobber tett med Ryanair.  6. april i fjor begynte hun å jobbe for Ryanair med Rygge flyplass som base.

- Det luktet alkohol I februar i år fikk hun sparken. Ifølge stevningen til Moss tingrett skjedde det etter at hun varslet om at det luktet alkohol av kabinsjefen i et fly der hun var en del av besetningen.

Den kvinnelige kabinsjefen svarte med å levere en rapport der hun hevdet at den italienske flyvertinnen ikke klarte å bruke høyttaleranlegget i flyet.

Så var Alessandro Cocca plutselig arbeidsløs.

Ryanair: - åpenbart - Det er åpenbart et søksmål som ikke vil føre fram, sa Ryanairs pressetalsmann Robin Kealy til NTB da stevningen ble levert i april.

Ti uker seinere har han rett etter første runde.

Dette anfører Moss tingrett om hvorfor denne saken ikke har noe å gjøre for norsk rett:

• Cocca er italiensk statsborger uten annen tilknytning til Norge enn at hun bor her midlertidig. Og det er ingen krav til at hun skal bo nettopp i Norge. Vilkåret er innenfor en times reiseavstand til flyplassen, og mange Ryanair-ansatte på Rygge bor i Sverige, ifølge Moss tingrett.

• Hun er ansatt i et irsk selskap, Crewlink Ireland Ltd.
• Hun er utleid til et irsk selskap, Ryanair Limited.
• Hun betaler skatt til Irland.
• Hun er medlem av irsk folketrygd.
• Hun mottar lønn til bankkonto i Irland.
• Hun er forsikret i Irland.
• Hun mottar sine instrukser fra Ryanair-ledelsen i Irland.
• Hennes arbeidskontrakt er underlagt irsk rett og verneting.
• Arbeidsplassen om bord i Ryanairs fly er irsk territorium, i henhold til Chicago-konvensjonen.

Her kan du lese hele kjennelsen.

Forlik sist I 2011 kom Moss tingrett med en tilsvarende kjennelse til en stevning til en annen Rygge-ansatt, som også var kommet opp i en arbeidstvist med Ryanair.

Mannen anket til lagmannsretten. Der fikk han medhold i at saken hører hjemme i norsk rett fordi han jobbet på Rygge, fysisk sett - og ikke i luftrommet, som pr. definisjon er irsk.

Den rettslige prosessen stoppet der. Ifølge advokat Christen Horn Johannessen inngikk partene forlik.

 ABLEGØYER:  Konsernsjef Michael O'Leary i Ryanair lager ablegøyer i kjent stil i i forbindelse med presentasjonen av selskapets vinterruter fra Torp og Rygge på en pressekonferanse på Hotell Bristol i Oslo 30. april i år. Siden har han fått flere grunener til på smile. For noen dager siden ble det klart at Ryanair for første gang topper listen over flyselskap med flest passasjerer. Og i Moss tingrett har han fått det som han ville i forbindelse med stevning fra en sparket flyvertinne på Rygge. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix.
ABLEGØYER: Konsernsjef Michael O'Leary i Ryanair lager ablegøyer i kjent stil i i forbindelse med presentasjonen av selskapets vinterruter fra Torp og Rygge på en pressekonferanse på Hotell Bristol i Oslo 30. april i år. Siden har han fått flere grunener til på smile. For noen dager siden ble det klart at Ryanair for første gang topper listen over flyselskap med flest passasjerer. Og i Moss tingrett har han fått det som han ville i forbindelse med stevning fra en sparket flyvertinne på Rygge. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix. Vis mer