Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefen og forskeren ga ut bok sammen

Universitetet vil granske medforfattere til mistenkt jukseforsker. Har forlatt landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forskeren som er mistenkt for juks og sjefen for instituttet der han jobbet helt fram til i sommer har gitt ut en faglig publikasjon sammen. Professor Hans Christian Bugge er styreleder ved Senter for miljø og utvikling (SUM) ved Universitetet i Oslo. Det var han også i 1998 da de ga ut en felles publikasjon sammen med samfunnsforskeren Hanne Svarstad.

Publikasjonen hadde tittelen "From Norway to Novartis: A source country experience with bioprospecting".

Medforfatteres rolle i forskningspublikasjoner var et sentralt tema i saken mot forskeren, legen og tannlegen Jon Sudbø og hans fabrikerte kreftdata.

- Jeg husker godt vårt felles prosjekt, men jeg tror ikke medforfatternes rolle og ansvar fra Sudbø-saken er direkte sammenlignbart her. Vi var tre forfattere fra ulike fagområder, og vi skrev våre artikler i denne boka hver for oss, sier Bugge til Dagbladet.no.

Han er professor i miljørett, og i samarbeidsprosjektet fra 1998 skrev om internasjonale rettigheter til genetisk materiale.

Bugge vil ikke kommentere granskingen av den 48 år gamle forskeren og professoren fra sitt eget institutt. Rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo sier de vil se på medforfatternes rolle.

- De er jo part i granskningen, men vi har ingen indikasjoner på at noen av de har gjort noe irregulært, sier Ellingsrud til Dagbladet.no.

Dagbladet.no har i kveld ikke lykkes å komme i kontakt med den tredje forfatteren av fellesboka fra 1998, Hanne Svarstad.

 IKKE SLUTT MED SUDBØ:  Universietet i Oslo har fått en ny sak med mistanke om forskerjuks å ta fatt i. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet
IKKE SLUTT MED SUDBØ: Universietet i Oslo har fått en ny sak med mistanke om forskerjuks å ta fatt i. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer

-Sterk mistanke

Rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo sa tidligere i dag til NRK at det ikke foreligger noen tilståelse i denne saken.

- Men vi har sterk grunn til mistanke om at det foreligger fabrikerte data, sa rektor Ellingsrud.

Den juksemistenkte forskeren - en 48 år gammel mann - har i det meste av sin norske akademiske karriere vært ansatt ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), den tidligere Norges landbrukshøgskole på Ås.

- Det startet på vårparten i fjor da en stipendiat forskeren var veileder for, skulle analysere noen jordprøver og resultatet vakte stipendiatens mistanke. Vi kom inn på vårparten i år, sier Ellingsrud til Dagbladet.no.

Der holder også mannens tidligere kolleger kortene tett til brystet i påvente av at en granskningskommisjon skal komme med en konklusjon like over nyttår.

- Det er ikke klart hvem som skal lede komiteen, vi arbeider med medlemmene nå. De vil ikke komme fra Oslo eller Ås, sier Ellingsrud.

Så langt er det tre artikler som mistenkes å være feilaktige.

- Vi kjenner til en artikkel vi gjennomgikk i Oslo, så er det stipendiaten på Ås, også er det en artikkel til som

Ås har gått igjennom. Vi håper det ikke er mer enn dette, sier Ellingsrud.

I følge en felles pressemelding fra UMB og Universitetet i Oslo har forskeren jobbet mye med biologisk mangfold og økologiske problemstillinger.

Student slo alarm

Professor Hans Fredrik Hoen har vært forskerens sjef siden Institutt for naturforvaltning ble opprettet i 2003.

-Det var en doktorgradsstudent som kom direkte til meg som instituttleder i 2004. Hun var bekymret for tallmateriale hun hadde fått fra veileder (den mistenkte forskeren), og vi fant at det var grunn til å sjekke dette materiale nærmere. Mer kan jeg ikke opplyse nå, sier instituttleder Hoen til Dagbladet.no.

Forskeren sluttet ved UMB i fjor etter å ha vært sykmeldt ett år.

- Han sa opp frivillig hos oss, sier Ellingsrud ved UiO.

- Fikk han noen sluttpakke?

- Han fikk ingen sluttpakke. Men han fikk noe lønn utbetalt.

- Hvor er han nå?

- Han er ikke i landet nå, og jeg vil ikke kommentere hvor han er.

SJEF OG FORFATTER Professor Hans Christian Bugge er styreleder ved SUM - Senter for miljø og utviklign. Han har skrevet bok sammen med forskeren som nå er under gransking for juks.
INGEN TILSTÅELSE: Men mistanken mot forskeren er sterk, sier rektor Geir Ellngsrud ved Universitetet i Oslo.