Sjefen over alle EU-sjefer

Nyutnevnte Barroso sammenligner unionen med et fly uten pilot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Portugals statsminister Jose Manuel Durao Barroso (48) har sammenlignet EU med et fly som mangler pilot. Nå stiger han selv inn i cockpiten og overtar styringen av EU-kommisjonen.

- Tenk dere et stort fly, en Boeing 747, og når du går inn i cockpiten, så forstår du at det ikke sitter noen ved kontrollbordet. Det er situasjonen i EU, sa Barroso da han overtok som statsminister i Portugal i 2002.

Han mente svakt EU-lederskap fører til forskjellsbehandling av store og små EU-land. Nå kan Barroso selv forbedre situasjonen for de små landene, etter at han overraskende er utpekt som Romano Prodis etterfølger som president i EU-kommisjonen.

Den språkmektige advokaten er blant EUs mindre profilerte ledere, og var ikke engang på listen over aktuelle kandidater for to uker siden.

Barroso seilte opp som kompromisskandidat etter at Frankrike og Storbritannia hadde blokkert hver sine favoritter, henholdsvis belgieren Guy Verhofstadt og briten Chris Patten. I EU-sammenheng har Barroso gjort seg svært lite bemerket, bortsett fra to ting:

Han har kjempet for at alle land, store og små, må respektere reglene for eurosamarbeidet.

Og han arrangerte krigsråd for George W. Bush, Tony Blair og Jose Maria Aznar på Azorene før angrepet på Irak i fjor. Barroso støttet angrepet på Irak, men sendte ikke soldater. Det kan han i dag være glad for, for ellers hadde han neppe fått tysk og fransk støtte som EU-president.

I motsetning til naboen Aznar, klarte han å beholde et godt forhold til Jacques Chirac og Gerhard Schröder etter krigsutbruddet. Tony Blair er begeistret for Barroso, og sier de deler syn på EU som en fremtidig unionen av nasjonalstater, ikke en føderasjon.

Spørsmålet kritikerne stiller, er om den fremste kvalifikasjonen en EU-president bør ha, er at han ikke har provosert stormaktene.

Er Barroso den sterke, visjonære presidenten alle har etterlyst? Hans svake forgjengere, Romano Prodi og Jacques Santer, var også kompromisser som dukket opp på overtid, etter politisk hestehandling bak lukkede dører.

Trebarnsfaren startet sin politiske karriere som maoistisk aktivist under studietiden Lisboa. I 1980 skiftet han retning og sluttet seg til partiet PDP, som senere ble til PSD - det konservative partiet som forvirrende nok kaller seg sosialdemokratisk.

Barroso kaller seg selv en pragmatisk og moderat politiker, mens motstanderne sier han er en USA-vennlig markedsliberalist. Han har gjennomført knallharde offentlige sparetiltak for å redusere landets budsjettunderskudd, og har fått anerkjennende klapp på skulderen i Brussel. Men velgerne er mindre imponert, og hans konservative PSD gikk kraftig tilbake i valget til EU-parlamentet nylig.

(NTB)

<B>OVERTAR SPAKENE: Jose Manuel Durao Barroso setter seg i sjefsstolen i EU.