Sjefen på slottet

Navn: SonjaAlder: 64Yrke: Dronning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sonja er aldri blitt Folkedronningen, slik hennes venninne, dronning Margrethe, er i Danmark - elsket og beundret til tross for sine åpenbare laster. Det kan skyldes at Sonja vil være så flink at hun kan sette andre i forlegenhet. Hun vet alltid mer enn guiden som skal vise henne rundt, ordførereren og alle de andre som har forberedt seg i lange tider. Akkurat på dette området er hun blitt noe bedre. Men som så mange av sine medsøstre har hun aldri gitt opp forsøket på å oppdra gemalen, selv om hun for lengst burde innsett at det ikke nytter.
  • Etter det som på 80-tallet fortonet seg som en ekteskapelig krise, skal samlivet mellom kongen og dronningen nå være preget av gjensidig respekt og harmoni. Ingen som kjenner dem, er i tvil om at hun er den sterke part. Samtidig er hun hans beste støtte. Han unnlater sjelden å ta henne med i sine uttalelser. Han snakker om «min kone og jeg» eller «dronningen og jeg». Men da ekteskapet knaket i sammenføyningene, dro de to over en lengre periode sjelden på ferie sammen. Utad hadde de en anspent tone.
  • Nå stormer det rundt den vesle kjernefamilien fordi de to barna deres lever som de har lært hjemme: ærlig og åpent. Deres valg av partnere, som i «vanlige» familier ville blitt akseptert uten store innsigelser, har ført til stort forbruk av trykksverte og fall på meningsmålinger som tolker monarkiets oppslutning. Det bekymrer sikkert hele kongefamilien. Om det kan være en liten trøst, viser MMIs grunnlagsmateriale at folk som anser Høyre som sitt parti, er mest misfornøyd med kongebarnas partnervalg. Da antar vi at det ligger et godt monn misunnelse under misnøyen, siden Haakon og Märtha har valgt bort den oppvoksende noblesse på Oslo vest og i Bærum som mulige kjærester.
  • Sonja har hatt det tøft. Det tok ni år før hun og Harald fikk hverandre. Ifølge tidligere justisminister Jens Haugland ba kong Olav Trygve Lie om å overtale Harald til å droppe kjøpmannsdatteren. Forholdet ble også avbrutt flere ganger, men hver gang var det Harald som ba om godt vær.

Som kronprinsesse kom hun ikke bare til et slott. Hun kom til en militærforlegning hvor kvinnene hadde vært fraværende i de 14 år som var gått siden kronprinsesse Märtha døde. Olav var en autoritær svigerfar, og hun visste hva hun ville. Men de lærte å leve med hverandre og bli glad i hverandre.

  • I dag er det fortsatt langt flere nordmenn som er for monarkiet enn som er for EU. Og når sommerens bryllup er over, spår vi igjen et betydelig hopp på meningsmålingene.