DISKRIMINERT: I 2011 skrev Dagbladet om den filippinske assistenten som påsto at hun ble bedt om å skaffe prostituerte og masturbere klienten. Da hun sa nei ble hun straffet, sa kvinnen til Dagbladet i fjor. Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) gransket saken, og de konkluderer med at sjefen framsatte trakasserende uttalelser i strid med forbudet mot etnisk trakassering. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET
DISKRIMINERT: I 2011 skrev Dagbladet om den filippinske assistenten som påsto at hun ble bedt om å skaffe prostituerte og masturbere klienten. Da hun sa nei ble hun straffet, sa kvinnen til Dagbladet i fjor. Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) gransket saken, og de konkluderer med at sjefen framsatte trakasserende uttalelser i strid med forbudet mot etnisk trakassering. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADETVis mer

Sjefen sa at filippinere «ikke var særlig renslige»

Den filippinske assistenten ble utsatt for etnisk diskriminering av sin handikappede sjef. Det konkluderer Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2011 skrev Dagbladet om den filippinske assistenten som påsto at hun ble bedt om å skaffe prostituerte og masturbere klienten. Da hun sa nei ble hun straffet, sa kvinnen til Dagbladet i fjor.

34-åringen jobbet for Uloba, som er et privat selskap som tilbyr personlige assistenter.

Trakkasserende uttalelser Nå har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) gransket saken, og de konkluderer med at sjefen framsatte trakasserende uttalelser i strid med forbudet mot etnisk trakassering.

Ombudet tar ikke stilling til seksuell trakassering har skjedd eller ikke, da de mener dette er en sak for domstolene.

Ombudet finner det ikke «sannsynliggjort» at mannen har fremsatt uttalelser om prostitusjon. Videre skriver de at Uloba har håndtert saken på en «tilfredsstillende måte», men at de ikke har oppfylt sin plikt til å forebygge trakassering.

Ombudet skriver videre at assistenten ikke har blitt utsatt for ulovlig gjengjeldelse.

Ville ikke ha fillipinske bakterier Uloba er en BPA-bedrift (Borgerstyrt personlig assistanse) hvor klientene selv er arbeidsleder og både klient og selskapet har arbeidstakeransvar.

Sjefen til assistenten er selv handikapet, sitter i rullestol og kommuniserer via PC. Bakgrunnen for at LDO mener han har etnisk diskriminert assistenten er at han har erkjent å ha sagt følgende:

«Jeg sa at jeg har lest at det fantes en form for kjønnssykdom på Filippinene som ikke var helbredelig. Jeg sa til henne at jeg tror ikke hun har en kjønnssykdom. Jeg sa jeg ikke vil ha bakteriene fra Filippinene. Jeg bekrefter å ha hevdet at det filippinske folkeslaget ikke var særlig renslige».

FORNØYDE: - Vi er fornøyde med at LDO mener vi har håndtert denne konkrete saken på en god måte. At våre andelseiere kommer med diskriminerende uttalelser er ikke greit og vi tar selvfølgelig sterk avstand fra alle former for diskriminering og trakassering. Vi jobber med største alvor for å stadig forbedre våre rutiner for forebygging av slike hendelser, sier Ingvild Hancke Øgstad, senior informasjonsrådgiver i Uloba. Foto. EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
FORNØYDE: - Vi er fornøyde med at LDO mener vi har håndtert denne konkrete saken på en god måte. At våre andelseiere kommer med diskriminerende uttalelser er ikke greit og vi tar selvfølgelig sterk avstand fra alle former for diskriminering og trakassering. Vi jobber med største alvor for å stadig forbedre våre rutiner for forebygging av slike hendelser, sier Ingvild Hancke Øgstad, senior informasjonsrådgiver i Uloba. Foto. EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Dagbladet forsøkte gjentatte ganger i går å komme i kontakt med den handikappede mannen, både via telefon, e-post og mannens advokat, uten å lyktes.

Glad for diskriminerings-støtte Den fillipinske assistenten er glad for at ombudet konkluderer med at hun ble diskriminert. Samtidig vil hun klage på at LDO ikke har funnet grunn til å si at det har vært gjengjeldelser.

- Her har ombudet åpenbart ikke lest de dokumenter som tidligere er sendt inn i saksbehandlingsprosessen, sier assistenten, som videre sier at hun på forhånd var kjent med at ombudet ikke ville vurdere om det hadde skjedd seksuell trakassering.

- Fornøyd med konklusjonen Uloba er også fornøyd med ombudets utallelse.

- Vi er fornøyde med at LDO mener vi har håndtert denne konkrete saken på en god måte. At våre andelseiere kommer med diskriminerende uttalelser er ikke greit og vi tar selvfølgelig sterk avstand fra alle former for diskriminering og trakassering. Vi jobber med største alvor for å stadig forbedre våre rutiner for forebygging av slike hendelser, sier Ingvild Hancke Øgstad, senior informasjonsrådgiver i Uloba.