Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefen smykker ut med egen kunst

Jeg setter spørsmålstegn ved hans noe underlige kunstsyn. Kunstner Kjell Torriset Direktøren ved Radiumhospitalet i Oslo, Jan Vincents Johannessen, stiller ut egne bilder på sykehuset. Kunstmiljøet mener sykehusdirektøren utnytter sin stilling for å eksponere egen kunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ganske merkelig å bruke en slik arbeidsplass for eksponering av egen kunst. Et sykehus er en offentlig bygning og ikke et sted hvor sjefen skal vise bildene sine, mener kunstneren Kjell Torriset.

I 1985 ble Torrisets bilder, som var malt på bestilling for sykehuset, fjernet etter påtrykk fra pasienter og personale.

- De ble kanskje for sterke for pasientene, og jeg skjønner at det kan være vanskelig i deres spesielle sykdomssituasjon. Derfor er det helt i orden at bildene ble omplassert til en annen institusjon. Likevel er jeg svært kritisk til hvordan Jan Vincents Johannessen benytter stillingen som sykehusdirektør til å eksponere sin private hobby. Jeg setter spørsmålstegn ved hans noe underlige kunstsyn, sier Torriset.

- Markeringsbehov

I dag henger svært mange bilder malt av sykehusdirektøren rundt i korridorene og på oppholdsrom. Kjell Torriset får støtte for sitt synspunkt av Dag Wiersholm, som er førstekonsulent ved Utsmykkingsfondet for offentlige bygg .

- Måten disse bildene er skaffet til veie på, er litt spesiell. Det dreier seg tross alt om et offentlig bygg. Derfor bør avgjørelsen om hva som skal henge på veggene foretas på en administrativt ryddig måte. Dette kan oppfattes som et eget markeringsbehov, og er helt på siden av vanlige regler for utsmykking av offentlige bygg, sier Dag Wiersholm.

Positive bilder

Direktør Jan Vincents Johannessen sier at noen kunstnere har vanskelig for å akseptere og forstå at pasientene reagerer negativt på deres bilder. Han mener Radiumhospitalets pasienter er i en spesiell situasjon som gjør at de vil ha lyse, lette og positive bilder.

- Mange finner assosiasjoner til sin egen sykdom i mange bilder. Derfor er det viktig at pasientene opplever noe i bildene som kan hale dem opp og ut. Det er også derfor jeg maler selv, sier han.

Populær

Sykehusdirektøren har allerede hatt flere salgsutstillinger i gallerier rundt om i landet.

I tillegg til direktørens egne bilder henger det også malerier av andre kjente kunstnere på Radiumhospitalets vegger. Billedkunstneren Jakob Weidemann er en av de mest populære kunstnerne på sykehuset. Sykehusdirektøren er selv elev av Weidemann, og de har arbeidet sammen i ti år. Blant annet har de i fellesskap smykket inngangspartiet på nybygget.