Sjefen som bare ansetter alkoholikere

- Det er mye gull i norske grøfter, sier gründer Helge Johansen (56).

BEDRIFTSLEDEREN: Helge Johansen har fått 25 rusavhengige på beina igjen ved å ansette dem i sveisebedriften sin i Drammen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BEDRIFTSLEDEREN: Helge Johansen har fått 25 rusavhengige på beina igjen ved å ansette dem i sveisebedriften sin i Drammen. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Næringslivsleder Helge Johansen ansetter bare alkoholikere, men sliter mindre med dem enn med NAV.

Gründeren ble alkoholiker som tjueåring. Nå styrer han SJE Sveis & Industri med store faste kunder som Statsbygg og Entra.

- I 1991 var jeg så langt nede etter ei bilulykke i fylla, der jeg reiv av meg armen, at de ville uføretrygde meg. Men jeg syntes jeg kunne for mye til bare å bli sittende.

Da var jeg 35 år, jobba hardt og drakk hardt. Året etter ulykka ble jeg omsider edru, tok med meg en kompis, som mer eller mindre lå under brua, og starta en sveisebedrift i en garasje vi leide uti Lier, forteller Helge Johansen (56).

Opp av grøfta
Siden 1992 har han holdt seg fullstendig nykter. Johansens engasjement og initiativ har bidratt til at 25 tidligere drukkenbolter har kommet seg på beina i løpet av de drøyt tjue år SJE Sveis & Industri har eksistert.

- Det er jo sånn at når et par støkker har fått til no', så har jo flere løst te å få te det samma, sier Helge Johansen og gliser.

- Jeg har satsa bare på rusmisbrukere, fordi det er det jeg kjenner best. Sjøl var jeg inn og ut av behandlingsinstitusjoner i femten år. Jeg veit jo at det er mye gull i norske grøfter, det er bare å få dem opp av grøfta. Vi har vært veldig heldige. Nøkkelen er samholdet. Vi veit hvor skoen trykker. Klart alle kan snuble. Men når det går gæernt, griper vi tak i det sjøl og hjelper folk tilbake, sier gründeren.

Papirmølla
På det meste lønnet SJE Sveis & Industri 14 mann.

- Vi baserte satsingen på lovnader og positive signaler fra det offentlige, men dessverre greide de ikke å følge opp.

Så måtte vi redusere. Nå er vi fem mann og drukner i oppdrag. Vi kunne ansatt mange flere, men jeg orker ikke å bruke mer tid på NAV. Papirmølla er i ferd med å ta knekken på meg, sukker Helge Johansen.

NAV-ansatt
For å få hjelp til å finne fram i byråkratiet har gründeren nå engasjert en tidligere NAV-ansatt.

- Jeg har jobbet mange år i NAV-systemet og sett hvor begrensede muligheter det er til å skaffe arbeid til denne gruppen, sier Øivind Fjeldheim.

Han mener NAV må bruke næringslivet mer.

- Vi må la større andel av offentlige midler gå til bedrifter som ønsker å dra lasset sammen med NAV.

Skal man ha et lavterskeltiltak, der sånne som Helge gir tilbud til dem som har vanskeligst for å skaffe seg arbeid, må NAV inn med langt høyere lønnstilskudd.

I stedet for at rusmisbrukere må stå i NAV-kø når de kommer ut fra behandling, kan de tas direkte fra institusjonene og inn i bedrifter som denne, sier Øivind Fjeldheim.

Burde hylles
På besøk i Drammen-bedriften reagerer Frps nestleder Per Sandberg sterkt på at gründeren møter offentlig motbør.

- Sånne prisverdige initiativ burde hylles, ikke motarbeides. SJE Sveis & Industri løfter folk opp av rennesteinen og gir dem et verdig liv.

Samtidig spares samfunnet for enorme kostnader. Tenk hva det koster å ha folk på trygd og i behandlingsinstitusjoner. Å gi skikkelige lønnstilskudd til bedrifter som denne er god butikk for staten, sier Per Sandberg.

Og legger til:

- Da slipper folk lediggang og usikkerhet, som ofte ender i en ny sprekk for dem som ikke har noe å gå til. Er det noe disse folka ikke trenger, så er det dødtid. Å havne i NAV-mølja er slitsomt nok for friske, oppegående mennesker.

UTEN FYLL: Frps nestleder Per Sandberg fikk omvisning i SJE Sveis & Industri av gründer og eks-alkoholiker Helge Johansen, her i samtale med tidligere NAV-ansatte Øivind Fjeldheim.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTEN FYLL: Frps nestleder Per Sandberg fikk omvisning i SJE Sveis & Industri av gründer og eks-alkoholiker Helge Johansen, her i samtale med tidligere NAV-ansatte Øivind Fjeldheim. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer