Sjefen som snakket

Navn: Lars Petter Forberg Alder: 53 Yrke: Hoffsjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ønsker seg nok en tur til skogs. Og hadde vel helst sett at det var skiføre utenfor huset i Gulleråsen i Oslo, slik at han kunne klyve Skådalen opp og være svett og varm lenge før Tryvann. For mandagens elleville teaterforestilling må ha hatt sine ettervirkninger selv på landets alltid høflige og hyggelige hoffsjef.

I vennlig passiar med en bunke redaktører glapp det ut av Lars Petter Forberg en bisetning om en nær forestående forlovelse mellom kronprinsen og hans samboer. Bare minutter etterpå var hoffsjefen ufrivillig regissør av den nær fullkomne parodi: Da sto Se og Hør-redaktør Odd J. Nelvik på slottsbakken og proklamerte en kongelig norsk forlovelse!

Tidligere i høst kunne Forberg hilse fra kongen og dronningen og si at en debatt om kongehusets samfunnsrolle var ønsket velkommen. Og selvsagt ble han tatt på ordet, for mannen som etterfulgte Sivert Farstad som hoffsjef i 1996, nyter respekt i pressekretser. I et debattmøte i Oslo Journalistklubb for ei uke siden innrømmet han at hvis slottets mediestrategi denne høsten hadde vært å dempe trykket overfor Mette-Marit Tjessem Høiby, så hadde strategien vært mislykket.

Resultatet var ikke bare en såkalt selvoppfyllende profeti, men også en gjentakelse av den gamle sannhet om hva som skjer med munnen når hjertet er fullt. Det som smatt ut av Forberg og nådde ørene på smørbrødspisende redaktører, var selvsagt en forlovelse slottet har bestemt seg for. Denne mandagen var det ikke en god mediestrategi hoffsjefen manglet, han kunne trengt en mindre vrangvillig kronprins.

Lars Petter Forberg kom til slottet som adjutant for kronprins Harald i 1979. Han er utdannet som luftvernartillerist og har grad av oberst i Luftforsvaret. Han var kronprinsens personlige sekretær fra 1983 og ble hoffmarskalk i 1991. I fire år har han vært slottets administrerende direktør, med kongeparet som bedriftens styre. Forberg bestyrer en stab på nærmere 100 personer og overvåker så vel kabinettssekretariat, som husholdningsavdeling og slottets forvaltning. Han har kjent kongeparet lenge og vet hva han gjør.

Etter noen år på Kjelsås har han flyttet «hjem» til Holmenkollåsen. Kona Karen er overjordmor ved fødeavdelingen på Aker sykehus. Begge har lange arbeidsdager, er glade i frisk luft og tilbringer gjerne feriene hjemme. Men neste gang Forberg spanderer kaffe på norske redaktører, dropper han de innskutte bisetningene.