Sjefen stjal skattepengene

Anne Bitsch (25) ble trukket i skatt av sjefen, men myndighetene fikk aldri pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsgivere stjeler skattepenger fra de ansatte og påfører dem tusener av kroner i restskatt.

- Sjekk neste lønnsslipp ekstra nøye, oppfordrer kemner i Oslo, Bjørn Røse.

Hvert år avdekker han over 1000 tilfeller, hvor arbeidsgivere holder tilbake skattepenger de har trukket fra sine ansatte. Også kemnerne i de andre store byene sliter med samme problem. Kemnerkontoret i Oslo anslår at det årlig kommer inn over 3500 slike saker til landets kemnerne landet rundt.

I tillegg kommer trolig mange tusen tilfeller som aldri blir oppdaget.

Ferievikarer og midlertidig ansatte er særlig utsatt.

Skattes dobbelt

Slik foregår lureriet: Som arbeidstaker leverer du skattekort til sjefen, og blir trukket skatt av lønna. Det sjefen ikke forteller er at pengene aldri blir betalt videre til skattemyndighetene.

SJEKK OM SJEFEN DIN FØLGER REGLENE

1. ARBEIDSKONTRAKT. Har du fått skriftlig arbeidskontrakt som inneholder opplysninger om arbeidstid, arbeidsoppgaver og lønn?

2. SKATTEKORT. Du kan bestille frikort eller skattekort på www.skatteetaten.no. Har du ikke levert skatte- eller frikort må arbeidsgiveren trekke deg 50 prosent. Har du levert?

3. LØNNSSLIPP. Har du fått lønnsslipp hvor det framgår hvor mye du har tjent og hvor mye du er trukket i skatt?

4. FERIEPENGER. Du har krav på feriepenger, 10,2 prosent av brutto lønn. Dette har du krav på å få utbetalt ved sluttoppgjør. Får du feriepenger?

5. LØNNS- OG TREKKOPPGAVE. I januar etter inntektsåret skal du få en lønns- og trekkoppgave som viser hvor mye du har tjent i løpet av året og hvor mye du er trukket i skatt. Denne blir også sendt til skatteetaten. Har arbeidsgiver ført opp riktig beløp?

6. ATTEST. Du har krav på attest etter at jobben er utført. En attest skal inneholde opplysninger om hvilke arbeidsoppgaver du har hatt og hvor lenge du har jobbet. Har du fått attest?

Kilde: Oslo kemnerkontor TIPS KEMNEREN: Ring Oslo kemnerkontor på tlf. 23 46 93 82 dersom du mistenker at sjefen lurer deg.

Dermed registrerer ikke de at du er trukket i skatt, og vil kreve inn restskatt. Slik blir du skattet dobbelt. Først av sjefen, så av kemneren. Baksmellen kan bli på tusener av kroner.

Fikk ikke kontrakt

Anne Bitsch skjønte raskt at noe var galt da hun jobbet på en kafé i Oslo.

- Da jeg begynte i jobben, fikk jeg beskjed om at de ikke ville gi meg kontrakt. De sa at dersom folk fikk kontrakt, ville de bare misbruke sykedagene sine. Jeg visste at det var ulovlig, men syntes sjefen virket som en grei type, dessuten trengte jeg pengene veldig, sier Anne.

Forholdet surnet imidlertid fort. Anne synes ikke arbeidsforholdene i kafeen var særlig bra. Etter en konflikt med sjefen sluttet hun på dagen. Lønn fikk hun ikke. Først etter å ha truet med advokat, fikk Anne pengene sjefen skyldte henne.

De kom rett inn på konto, uten noen dokumentasjon.

- Jeg la merke til at det var trukket skatt. Men slik jeg kjente denne arbeidsgiveren, var jeg ganske sikker på at det ikke var betalt videre til myndighetene. Selv er jeg ikke interessert i å jobbe svart, så da jeg fikk årsoppgaven min og så at beløpet ikke var innrapportert, tok jeg kontakt med kemneren, sier Anne.

Må dokumenteres

Anne oppga selv beløpet, i dette tilfellet noen få tusen kroner. Men uten arbeidskontrakt eller lønnsslipper å vise til, risikerte hun å bli skattlagt dobbelt. Hun ble reddet av den juridiske korrespondansen med arbeidsgiveren.

- Dersom du kan sannsynliggjøre at du faktisk er trukket i lønn, vil vi ettergi beløpet. Men i mange tilfeller mangler dessverre dokumentasjonen, sier kemner Bjørn Røse.

- Dessuten stiller du svakt i tilfelle du skulle bli syk. Bare dersom du har en skriftlig arbeidskontrakt, har du krav på sykepenger. Det samme gjelder dersom du blir arbeidsledig og skal søke om dagpenger, sier Røse.

Skjer over hele Norge

Dagbladet har snakket med kemnerne i flere av de store byene i Norge. De melder alle om en rekke tilsvarende saker. Og omfanget ser ut til å øke.

- Ja, vi har en god del slike tilfeller i året. I tillegg kommer alle de sakene vi ikke avdekker, sier kemner i Bergen, Lasse Hunsrød. Han får støtte av sin kollega Rolf Røkke i Trondheim.

Ungdomsrådgiver i LO, Robert Hansen, har avdekket flere tilfeller av skattelureri i år, og melder om en eksplosiv økning i antall arbeidsgivere som jukser.

- Ta vare på lønnsslippen, det er det eneste beviset du har, sier Hansen.

BLE LURT: Anne Bitsch ble trukket skatt av arbeidsgiveren sin. Da hun sjekket årsoppgaven, så hun at beløpet ikke var innrapportert til likningsmyndighetene og tok derfor kontakt med kemneren. - Jeg er ikke interessert i å jobbe svart, sier Anne.