Sjefen tatt av saken

Etterforskningsleder Tom Danielson er med umiddelbar virkning tatt av trippeldrapssaken. Politiadvokaten skal nå konsentrere seg om å drive valgkamp for Venstre i Lørenskog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overrasket

- Jeg jobber ikke med saken lenger. Nå skal jeg ha ferie i en ukes tid, deretter skal jeg konsentrere meg om valgkampen i Lørenskog. Jeg er ordførerkandidat for Venstre, sier Tom Danielson, som siden pinse er blitt en av Norges mest kjente påtalejurister.

Fornøyd

Politiadvokaten velger å uttale seg på følgende måte, når han blir konfrontert med om det er slik at politimester Jørgen L. Høidahl har fjernet ham fra saken:

- Vi har hatt en dialog. Mitt inntrykk er at politimesteren er fornøyd med den faglige biten. Ingen er uerstattelige, og jeg har gjort en god jobb.

Selv om Tom Danielson er fornøyd, er det ingen hemmelighet at det har vært intern uro blant dem som har etterforsket trippeldrapet. Spesielt vedrørende opplysninger som har blitt kjent gjennom media. Enklere har det heller ikke vært med den massive kritikken fra overordnet påtalemyndighet. Det vakte oppsikt da også riksadvokaten uttalte seg om saken. Noe som er heller uvanlig i norsk rettspleie.

- Stø kurs

Danielson forstår at det kan oppfattes merkelig at han plutselig ikke skal lede etterforskningen, men selv ønsker han å avdramatisere politimesterens avgjørelse.

- Siden jeg ikke lenger skal jobbe med trippeldrapet ønsker jeg ikke å uttale meg om selve saken og den videre etterforskningen. Men jeg er veldig fornøyd med det jeg har levert videre til politiadvokat Bjørn Arne Tronier, som overtar som juridisk ansvarlig for Orderud-saken. Med det arbeidet som er lagt, vil fortsettelsen være som å «cruise» framover juridisk. Kursen er stø mot en oppklaring. Personlig er jeg optimist og regner med at saken blir oppklart og de skyldige vil bli dømt, sier Danielson.

- Har samarbeidet med etterforskerne fra Kriminalpolitisentralen fungert?

- Jeg synes etterforskningen har fungert godt.

Tom Danielson medgir at det har vært en enorm belastning å jobbe med Orderud-saken i tre måneder.

- Jeg har vært tilgjengelig døgnet rundt i over tre måneder, og jeg merker at det har slitt, sier Danielson.

Valgkamp

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier, som overtar ansvaret for Orderud-saken, er også lokalpolitiker. Mens Tronier skal kombinere valgkamp og etterforskning, blir det nå mest valgkamp for Danielson. Etter ferie og valgkamp vil han gå tilbake til å behandle langt mer ordinære kriminalsaker.

- Men er det ikke litt spesielt at du som påtalejurist og ansvarlig for etterforskningen plutselig ikke lenger skal jobbe med den største og mest oppsiktsvekkende kriminalsaken i Norge?

- Som sagt har vi hatt en dialog, og jeg er fornøyd med min egen innsats.

Politimester Jørgen L. Høydahl er for tida på reise til Svalbard. Dagbladet har ikke lykkes i å få hans kommentar til at Danielson er tatt av Orderud-saken.

VALGKAMP: Politiadvokat Tom Danielson er tatt av saken. Nå skal han drive valgkamp istedet.