Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefene fikk ut millioner før selskapet gikk konkurs

Samme år som Dolphin Group gikk konkurs ble det utbetalt 10 millioner til to av toppene i selskapet. Borevisor er meget kritisk til det som skjedde.

KONKURS: Tidligere konsernsjef Atle Jacobsen og finansdirektør Erik Hokholt (t.h.) i Dolphin Group. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
KONKURS: Tidligere konsernsjef Atle Jacobsen og finansdirektør Erik Hokholt (t.h.) i Dolphin Group. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Borevisor Per Ødegaard feller en knusende dom over den tidligere ledelsen i Dolphin Group, det børsnoterte selskapet som gikk konkurs for et drøyt år siden.

«Etter vårt syn forelå det et klart brudd med lånevilkårene allerede fra august 2015,» oppsummerer Ødegaard.

Med den konklusjonen kan det tidligere styret og ledelsen i seismikkselskapet Dolphin Group være ille ute, skriver Finansavisen.

«Etter vårt syn følger det av en rekke bestemmelser at brudd på lånevilkår både skal meldes til markedet og børsen, samt långiverne. Det skal videre gis noteopplysninger i kvartalsrapport. Vi kan ikke se at noe av dette ble gjort,» skriver Ødegaard videre i innberetningen til boet.

Med krav i boet på langt over 5 milliarder kroner var Dolphin-konkursen den største på syv år da ferden endte 14. desember 2015.

Ødegaards gjennomgang av selskapet avdekker to kritikkverdige forhold frem til konkursen:

  • Lån og bonus ytet til ledelse
  • Brudd med finansielle vilkår i låneavtaler

Hemmelige lån før konkurs?

Torsdag skrev Finansavisen om det første forholdet, der tidligere konsernsjef Atle Jacobsen og finansdirektør Erik Hokholt hadde sikret seg utbetalinger på 10 millioner kroner fra selskapet i månedene før konkursen.

Av 7,2 millioner kroner som gikk til Jacobsen, hadde han bevilget seg et privat lån på 3,5 millioner kroner som ikke var styregodkjent. Lånet er heller ikke å finne i styreprotokoller eller styrereferat, ifølge Ødegaard.

I innberetningen skriver Ødegaard at boet arbeider med å kreve inn lånene:

«Det nevnes i denne forbindelse at Jacobsen og Hokholt er uenige i at lånene skal tilbakebetales. De har søkt advokatbistand, og deres advokat bestrider at det foreligger noen plikt til tilbakebetaling.»

Atle Jacobsen og Erik Hokholt vil ikke kommentere det ukjente lånet og hvordan de kan tilbakebetale millionbeløpene, skrev Finansavisen.

I Ødegaards innberetning hevdes det at styret og ledelsen førte kreditorene bak lyset da rapporten for tredje kvartal ble publisert. I tidligere rapporter viste Dolphin hva som var bundne og ikke bundne kontanter, såkalt «unrestricted» og «restricted».

«I kvartalsrapporten for tredje kvartal 2015 ble det ikke gitt slike opplysninger. Det sier heller ingenting om forhold til gjeldende lånevilkår,» skriver Ødegaard i innberetningen.

Brudd på belåningsgrad

Borevisor skriver også at det kan stilles spørsmål ved om også Dolphin var i brudd med belåningsgraden ved utgangen av tredje kvartal 2015.

Belåningsgraden på dette tidspunktet var på rundt 2,4-gangeren, altså mer enn 2 som var det taket.

«Beregningen tilsier at man også var i brudd med dette lånevilkåret ved utgangen av tredje kvartal,» konkluderer Ødegaard.

Dolphin-ledelsen mente også at egeneide aksjer og obligasjoner var likvide og skulle medregnes som frie kontanter.

«Etter vårt syn ville ikke disse vært tilstrekkelig til å unngå brudd på lånevilkårene,» ifølge borevisoren.

- Feilaktig borapport

Tidligere finansdirektør Erik Hokholt mener borevisor tar feil på flere steder, og mener at selv de «som et lite selskap på Oslo Børs» har sendt ut omfattende kvartalsrapporter.

Borevisors faktabeskrivelse, beregning og konklusjon relatert til beregning av covenant er feilaktig på flere steder og dette har blitt kommunisert på en omfattende måte til borevisor, mener Hokholt.

Gjennom flere børsmeldinger, kvartalsrapporter og kvartalspresentasjoner ble det på en tilfredsstillende og lovpålagt måte kommunisert Dolphins vanskelige finansielle situasjon, tiltaksplaner for kostnadsreduksjoner og restruktureringer til markedet, samtidig som banksyndikatet som innsidere minimum ukentlig ble oppdatert gjennom ukentlige rapporter og fysiske møter, skriver Finansavisen.

Dolphin var av den oppfatning at tilfredsstillende noteopplysninger også har blitt gitt i selskapets rapport og presentasjon for tredje kvartal 2015 (begge del av børsmeldingen), heter det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling