Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefene i statlige selskaper leder lønnsfest

- Vår beskjed er tydelig. De skal ikke være lønnsledende, sier Trond Giske.

 HALVANNEN GANG OPP: Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har gjort det skarpest i lederlønnøkninger i statseide selskaper de siste årene. Her under en alvorstynget forklaring på Telenors mobilkollaps nylig. Foto: Morten Holm / Scanpix
HALVANNEN GANG OPP: Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har gjort det skarpest i lederlønnøkninger i statseide selskaper de siste årene. Her under en alvorstynget forklaring på Telenors mobilkollaps nylig. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statlige selskaper som Telenor, Statoil. Norsk Hydro og Yara leder an i økningen av lederlønninger blant de største selskapene på Oslo.

Dette er i strid med myndighetenes målsetting.

VG har kartlagt hva de største selskapene på børsen betalte sine toppledere i lønn og frynsegoder fra 2007 til 2010.

Så godt som alle lederne har sikret seg en langt bedre lønnsutvikling enn vanlige lønnsmottakere.

Statoil-sjef Helge Lund økte sin samlede inntekt fra 8 millioner til 11 millioner kroner, en økning på 38 prosent.

Telenor økte Jon Fredrik Baksaas' inntjening med 149 prosent til 18,4 millioner kroner i fireårsperioden.

Svein Richard Brandtzæg i Hydro tjener noe mindre enn sin forgjenger Eivind Reiten, da sistnevnte tjente godt på et avsluttet aksjeprogram under sammenslåingen med Statoil i 2007.

Men selskapet ligger på topp blant de største børsselskapene - totalt mottok Brantzæg og Reiten 49,7 millioner kroner fra 2007 til 2010.

13 prosent En vanlig industriarbeider hadde en lønnsutvikling på 13 prosent i perioden. Bare hos Norsk Hydro og privatkontrollerte Subsea 7 har toppsjefen hatt svakere lønnsutvikling enn dette.

Næringsminister Trond Giske sier til VG at han er trygg på at tendensen skal snus i selskapene staten eier over halvparten av, men sier han ikke har noen garanti for det der hvor staten har mindre andeler.

- Det er gjort noen veldig gode fremskritt, blant annet at opsjonsordningen nå er borte. Vår beskjed er tydelig, at de statseide selskapene ikke skal være lønnsledende, sier han.

(NTB).