Sjefene kvitter seg med bedriftslegene

30 prosent av Norges bedriftsleger har forsvunnet på under syv år. - Legene blir byttet ut med mindre kompetente tjenester, skriver Stortingets helsekomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Virksomheter har erstattet en bedriftshelsetjeneste med høy kompetanse og godt tverrfaglig miljø med en billigere og mindre kompetent tjeneste.»

Det skriver helsekomiteen på Stortinget i en ny innstilling om sosiale helseforskjeller. Innstillingen vil bli diskutert førstkommende onsdag.


Tall som Dagbladet.no har fått tak i viser en dramatisk nedgang i antallet bedriftsleger i Norge. Siden 2000 ble det 30 prosent færre leger - fra 500 ned til 370 - i bedriftshelsetjenesten. Også antallet ansatte som har tilbud om bedriftshelsetjeneste har gått ned - fra 1 500 000 til 1 100 000.

Tallene gjelder bedriftsleger som er registrert i arkivet til sekretariat for bedriftshelsetjenesten.

- Useriøse aktører

En av komitemedlemmene som reagerer sterkest på nedgangen i antallet bedriftsleger er Aps helsepolitiske talsperson, Jan Bøhler.

- Det ser ut som en del virksomheter er mer opptatt av kortsiktig innsparinger enn å ha faglig gode tjenester, sier Bøhler til Dagbladet.no. Han får støtte fra LO.

- Bedriftshelsetjenesten møter en veldig hard konkurranse fra veldig useriøse aktører. Sjefene ønsker å spare penger, og bytter dermed ut legene med dårligere kvalifisert personell, sier avdelingsleder for arbeidsmiljøavdelingen i LO, Bjørn Erikson, til Dagbladet.no.

FÆRRE LEGER: Tall som Dagbladet.no har fått tak i viser en dramatisk nedgang i antallet bedriftsleger i Norge. Siden 2000 ble det 30 prosent færre leger - fra 500 ned til 370 - i bedriftshelsetjenesten. Foto: SCANPIX
FÆRRE LEGER: Tall som Dagbladet.no har fått tak i viser en dramatisk nedgang i antallet bedriftsleger i Norge. Siden 2000 ble det 30 prosent færre leger - fra 500 ned til 370 - i bedriftshelsetjenesten. Foto: SCANPIX Vis mer

- Lar markedet bestemme

- Samtidig som man har latt markedet bestemme, har det også blitt en økning i mindre bedrifter. Så lenge myndighetene ikke ønsker å pålegge reguleringer som sikrer kvaliteten på slike tiltak, får arbeiderne stadig billiger og dårligere løsninger, sier Erikson.

Nestleder for helsekomiteen, Rune J. Skjælaaen (Sp), sier til Dagbladet.no at han ikke er helt sikker på hvorfor antallet leger har blitt redusert.

- Nedgangen i antall bedriftsleger kan ha mange årsaker og det er for tidlig å si om dette går utover kvaliteten, sier Skjælaaen.

Partene i arbeidslivet har igangsatt et prosjekt som vurderer bedriftshelsetjenestenes rolle, ansvar og oppgaver, samt kvalitetskrav og godkjenningsordinger.

LO opplyser til Dagbladet.no at arbeidet kommer til å slutføres 1. september i år.

- HARD KONKURRANSE: - Bedriftshelsetjenesten møter en veldig hard konkurranse fra veldig useriøse aktører, sier avdelingsleder for arbeidsmiljøavdelingen i LO, Bjørn Erikson, til Dagbladet.no.
KORTISIKTIG INNSPARING:- Det ser ut som en del virksomheter er mer opptatt av kortsiktig innsparinger enn å ha faglig gode tjenester, sier Jan Bøhler (Ap) til Dagbladet.no.
USIKKER: Nestleder for helsekomiteen, Rune J. Skjælaaen (Sp), sier til Dagbladet.no at han ikke er helt sikker på hvorfor antallet leger har blitt redusert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer