Reglene trer i kraft 1. juli. Ap's sosialpolitiske talsmann, Bjarne Håkon Hanssen, slår fast at den reviderte folketrygdloven representerer en kraftig innstramming for arbeidsgiverne.
- Dette er ikke en innstramming for ansatte. Folk som er syke skal få sin sykemelding, men arbeidsgivere kan ikke lenger la folk gå langtidssykemeldt og overlate regninga og ansvaret til staten, sier Hanssen.
Noen av tiltakene:
For å få rett til sykepenger, skal den syke så tidlig som mulig og seinest innen 8 uker prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet unntatt når medisinske grunner klart er til hinder.
Unntaksvis kan det likevel ytes sykepenger utover 8 uker hvis det ikke er mulig å gjennomføre arbeidsrelaterte aktiviteter på arbeidsplassen.
Arbeidsgiver plikter å iverksette arbeidsrelaterte tiltak så tidlig som mulig, og seinest når arbeidsuførheten har vart åtte uker.
Kan den syke delvis utføre sine vanlige arbeidsoppgaver, skal det ytes graderte sykepenger.
Hvis den syke ikke kan utføre sine vanlige arbeidsoppgaver, kan trygdeverket utbetale fulle sykepenger under aktivisering og arbeidstrening hos arbeidsgiver.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger