- Sjefens ansvar at pappa tar perm

Venstre ber arbeidsgivere sørge for at flere menn tar full pappaperm. - Ansvarsfraskrivelse å tenke at staten bare skal fikse alt, sier Guri Melby.

MED MAMMA PÅ MØTE: Guri Melby tar gjerne med minstemann på møter i Venstre.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MED MAMMA PÅ MØTE: Guri Melby tar gjerne med minstemann på møter i Venstre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var mot stemmene til KrF at Stortinget i fjor vedtok å utvide mødre- og fedrekvoten for foreldrepenger fra 10 til 15 uker fra 1. juli 2018.

Det innebar at foreldrepermisjonen ble delt i tre og at foreldrene får færre uker til fri fordeling seg i mellom. Venstres store seier i Jeløya-plattformen har fått mye kritikk, ikke minst fra kvinner som mener de «tvinges» for raskt tilbake i jobb etter fødsel.

Guri Melby (V) sier arbeidsgivere må bli flinkere til å jobbe med barnefamilien for å finne en løsning som fungerer for mor, far, barn og jobb.

Sjefen

Spesielt mener hun arbeidsgiver har et ansvar for å sørge for at pappa faktisk tar sine tilmålte uker.

- Arbeidsgiver gjør ikke nok for å sørge for at pappa tar sin andel av permen. Jeg skulle likt å høre en arbeidsgiver be en kvinne vente med å få barn - men å be en mann stå over pappaperm er liksom helt greit. Sånn kan vi ikke ha det, forteller hun til Dagbladet og legger til:

- Det må bli slik at enhver arbeidsgiver forventer at en mann i 30-åra kan bli borte en stund som følge av foreldrepermisjon, akkurat slik man gjerne forventer en kvinne kan. Det vil være et viktig grep for likestillingen.

Større respekt

Den tidligere Oslo-byråden er fast møtende vararepresentant på Stortinget for kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

- Er det ikke en falitterklæring når regjeringspartiet Venstre må be arbeidsgiver sørge for at pappa tar perm?

- Nei. Det er ansvarsfraskrivelse å tenke at staten bare skal fikse alt. Arbeidsgiver må ha større respekt for pappapermen og bruke den fleksibiliteten som ligger i ordningen til å finne en løsning som passer alle parter.

- Menn må bli flinkere til å kreve sin rett, også?

- Ja. Men egentlig skal de jo ikke måtte kreve noe som helst. Dette er en lovfestet rett. Det er ingen som føler de må kreve å få være hjemme med sykt barn, og sånn bør det være med foreldrepermisjon også, sier Melby.

Møllers tran

Langt inn i Arbeiderpartiet, som sluttet opp om tredelingen i fjor, er det stemmer som ønsker omkamp. Fagforbundets leder Mette Nord og fylkesordfører Tore O. Sandvik i Trøndelag har uttalt seg kritisk til lovendringen som Stortinget har vedtatt.

- Jeg er tilhenger av pappapermen, men her tok vi for mye Møllers tran, sa Sandvik til Dagbladet i går.

Guri Melby ønsket tidligere en todeling av permen, altså en solid utvidelse av pappapermen. Hun sier seg svært overrasket av kritikken, som er særlig skarp på sosiale medier.

Hun viser blant annet til regjeringen og samarbeidspartiene fikk mye kjeft da fedrekvoten ble kuttet fra 14 til 10 uker i 2014.

- Vi vet at finanssektoren, advokatselskaper og deler av næringslivet forøvrig har en holdning om at pappaperm ikke er så farlig. Det blir feil. Derfor er det helt riktig å nå spille ballen over til arbeidsgivere og be dem sørge for at menn tar pappaperm.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer