Sjefer krever «alt for jobben»

40 prosent av sjefene krever at du skal la jobben gå foran alt annet, også familielivet. Det viser en stor undersøkelse om holdninger i arbeidslivet hvor 1200 næringslivsledere har deltatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes et «alltid beredt for jobben»-krav som utelukker mange arbeidstakere, helt eller delvis, sier forsker Sigtona Halrynjo ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Hun arbeider nå med en større undersøkelse om holdninger i arbeidslivet. Nærmere 1200 norske næringslivsledere har svart på en spørreundersøkelse, og et 30-tall er i tillegg dybdeintervjuet. 40 prosent av disse forventer at den ansatte lar jobben gå foran alt annet. Det samme krever de av seg selv.

Skjuler omsorg

- Har du funnet forskjell i måten kvinner og menn behandles på?

- Mange kan oppleve at det forventes at kvinner har omsorgsansvar, men at menn ikke har det. Men for begge kjønn oppleves omsorgsansvar som noe negativt, noe de må skjule, jobben skal helst ikke merke det. De fleste bedriftenes utgangspunkt er at den andre parten, altså den som ikke arbeider i bedriften, må ta seg av omsorgsansvaret. En skal ikke tro at en kan gjøre begge deler, sier Halrynjo. Undersøkelsen publiseres til høsten.

Ber ansatte velge

- I festtalene sier de at de vil ha mangfold. Men i praksis får de ansatte beskjed om at de må velge. Når holdningen er «du skal ikke ha andre guder enn meg» utelukkes en god del kompetente arbeidstakere. Belønning gis til dem som alltid er der for jobben. Du kan velge fleksible ordninger, men ikke hvis du vil videre. Skal du bruke kompetansen din og ressursene dine, må du være tilgjengelig hele tida. Er du ikke villig til det, risikerer du at du heller ikke får realisert mulighetene dine, sier Halrynjo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer